Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Мало резона за хапшење осумњичених за ширење панике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2014.

Извор: РТВ

Шабић: Мало резона за хапшење осумњичених за ширење панике

"Добра вест је да је Виши суд у Београду укинуо притвор за троје људи који су осумњичени да су наводно преко друштвених мрежа ширили панику. Радостан сам због тога што је суд утврдио да нема разлога за њихово задржавање у притвору. Сада нека правосудни органи раде свој посао, иако морам да кажем да је мало резона за ту акцију и многи са којима контактирам, деле овај мој став", истакао је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Он је у емисији "Један на један" Радио-телевизије Србије истакао да је дело за које се терете ових троје људи законом прописано као кривично, али да би се испунили сви услови да то и буде кривично дело, морала је да након њиховог чињења и наступи паника.

"Можда је тужилац приметио да има панике, али ако је то приметио, онда мора и да објасни шта је то тачно приметио. Па ето имали смо насловну страницу једног таблиода на којој је написано да "Мртва тела плутају Обреновцем", а тужилаштво на то није реаговало и то код грађана изазива оправдану сумњу. Наиме, не може да се пореди када нешто такво објави лист који чита и до 150.000 људи, са оним што је на фејсбук налогу објавио неко кога прати 250 пријатеља", оценио је Шабић.

Он каже да прича о слободном изражавању није прича о апсолутном праву.

"Слобода говора може да буде ограничена, али само у специјалним околностима. И овде је главни проблем у томе што озбиљан део јавности у чињењу ово троје људи не препознаје кривично дело. Тужилаштво ради свој посао и у то као повереник не бих да улазим, али једини прави одговор на овакве феномене који су реална консеквенца трагичних догађаја, ппут поплава које су задесиле Србију, јесте да одговорна и озбиљна држава правовремено делује благовременим и тачним информацијама", каже Шабић.

Додаје је да је у време поплавног таласа било евидентно да је битно појачано интересовање грађана за информацијама.

"Дакле, ако ви мене нешто питате као државног званичника, и по закону ове земље имате право да ме питате, право решење је да вам ја одговорим на то што сте ви од мене тражили, а никако да кажем су таква питања злурада и малициозна. Када је реч о обарању интернет сајтова и скидању текстова са веб страница, премијер Александар Вучић је сам питао да ли људи ствано мисле да је он у стању да то уради. Али није уопште у питању то да ли је неко у стању да то уради. Дакле то се дешавало, и ако је то последица поступања неког државног органа, онда је то недопустиво", оценио је Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја закључује да у оваквој ситуацији имамо и феномен аутоцензуре у медијским кућама где уредници из страха или да би одобровољили неке званичнике уклањају текстове. С друге стране, како каже, имамо и феномен ботова и хакера који су у стању да ураде такве ствари.

"Не треба за то оптуживати премијера, али мислим да је то његова брига. Јасно је да људи имају право на аутцензуру, али то није добро ни за њих ни за ову земљу. ОЕБС је недавно владу упозорио да се у Србији крши слобода изражавања. Ипак треба рећи да Србији имамо слободу говора, али постоје и евидентни облици њеног угрожавања. Ако је наш задатак да од државе Србије направимо демократско друштво, онда је прича о слободи изражавања прворазредна ствар", закључио је Шабић.

Он се осврнуо и на чињеницу да је Заштитиник грађана Саша Јанковић приморан да отпусти 19 сарадника од којих су неки са њим радили и више од седам година.

"Колеги Јанковићу једноставно није одбобрен захтев да задржи те људе и ово је озбиљна порука државе. Па ако рационализација и смањење запослених у државној администрацији треба да почне у сектору људских права, онда је то , благо речено, контраверзно", оценио је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси