Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девет дана у притвору због ширења панике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2014.

Аутор: М. Дерикоњић Извор: Политика

Девет дана у притвору због ширења панике

Коста Магда, Петар Пешић и Ивица Младеновић, сви из Београда, терете се да су 18. маја у различито време, користећи „Фејсбук” остављали поруке са бројем пронађених тела у Обреновцу

Троје осумњичених, који су у притвору провели девет дана зато што су, како тврди тужилаштво покушали да преко друштвених мрежа шире панику и неред за време поплава, од јуче се налазе на слободи. После разматрања жалби коју су њихови адвокати уложили на одлуку о одређивању притвора, Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду јуче је осумњиченима укинуло притвор јер више нема бојазни да ће поновити дело. Веће је у образложењу навело да су им одузети рачунари са којих су слали поруке, као и да до сада нису осуђивани.

Како сазнајемо, судија за претходни поступак је на предлог надлежног тужиоца, 20. маја одредио притвор до 30 дана Кости Магди, Петру Пешићу и Ивици Младеновићу. Они се терете да су 18. маја у различито време, користећи „Фејсбук”, на профилу дневних новина „Курир” на овој друштвеној мрежи, остављали поруке са бројем пронађених тела у Обреновцу. Коментар који је Младеновић оставио гласио је: „Прекјуче нађено 250, синоћ 98 још, неће влада да шири панику”, док је Пешић написао: „У првом дану је било више од 300 људи, сада је то много већи број, нажалост”.

Пешићев и Младеновићев адвокат Драгомир Мрдаљ каже за „Политику” да претпоставља да се све дигло на виши ниво јер је била ванредна ситуација. – Закон јасно каже да ће бити кажњен онај који шири лажне вести. Овде није реч о лажној вести јер она није утврђена као таква. Такође, није утврђено код кога је она изазвала панику, колико је људи прочитало те коментаре. Не знамо да ли је то једна особа, шест или шест стотина… При том, чињеница да ју је и прочитало 6.000 људи, не значи да је коментар код њих изазвао панику – наводи Мрдаљ.

Упитан како коментарише податак да је осумњиченима одређен притвор и да су у њему провели девет дана, адвокат одговара:

Суд се позвао на чињеницу да је у земљи проглашена ванредна ситуација, и да им се зато одређује притвор. Будући да је у суботу у већини општина укинуто ванредно стање, поднео сам предлог да се мојим брањеницима укине притвор.

Чланом 46 Устава Србије, јамчи се слобода мишљења и изражавања. Она може да буде ограничена законом ако је проглашено ванредно стање али не и ванредна ситуација, као што је то било сада.

Чињеница је да ови осумњичени нису једини који су остављали коментаре на текстове у медијима, па се поставља питање како су само они процесуирани.

– То су прве особе које су „обрађивали” инспектори Одељења за јавни ред и мир Полицијске управе за град Београд. У наредном периоду ћемо видети хоће ли их бити још. Дакле, нико не каже да још неко неће бити процесуиран – наводе у тужилаштву.

Наши саговорници објашњавају и да је осумњиченима притвор одређен због опасности од понављања дела.

– Они су постављали „постове” који говоре о стотинама и хиљадама мртвих… Поента је у тим тврдњама да они превазилазе обично коментарисање. Такве информације даље могу да доведу до, како само кривично дело каже, изазивања панике или тежег нарушавања јавног реда и мира. Овде нико не размишља о једном моменту, а то је да таква врста вести код других може да проузрокује одређену реакцију. Неко каже „да хиљаде тела плута”, а имамо 20.000 људи који су отишли из места пребивалишта и пријавили нестанак неког свог. Шта ако неко помисли да су сви њихови мртви и скочи са зграде? Ретко ко разуме ово кривично дело. Сви мисле да је реч о цензури.

Цензура је када ти државни органи или неко од релевантних институција донесе одлуку о филтрирању информација, да се провајдерима забрањује да онемогуће приступ, рецимо „Фејсбуку”, „Твитеру”… – наводе у тужилаштву.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

01.06.

2014.

Angie [нерегистровани] у 14:09

Тврдња није мишљење

Тврдња, односно изношење чињеница за које се не утврди тачност, не представља мишљење или коментар. Мишљење или коментар можемо имати о неком стању, ситуацији, догађају, туђој изјави итд. које су дефинисане неким чињеницама. Дакле, лаж треба некако санкционисати, поготово ако она утиче на животе и понашање других (већег броја) људи који даље доводе до штетних последица по њих саме и неког даље проширеног броја особа.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси