Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Паника или слобода: Где је граница?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2014.

Извор: Б 92

Паника или слобода: Где је граница?

Милан Антонијевић из Јукома каже за Б92 да се тешко може говорити о ширењу панике када се погледа оно што се дешавало на интернету током поплава.

Због објављивања лажних података о броју настрадалих у поплавама, београдска полиција ухапсила је три особе јер су преко друштвених мрежа објављивале лажне податке о броју настрадалих.

Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да се осумњичени терете за кривично дело "ширење панике и нереда" у покушају. 

Они су наводили да је у Обреновцу страдало више стотина житеља што, како је рекао, није тачно. Милић, међутим, није навео о којим се лицима ради. Б92 није успео да више детаља добије ни у тужилаштву по чијем је налогу извршено привођење. 

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права зато рекао је за Радио Б92 да треба бити веома пажљив приликом одређивања границе између слободе говора и ширења панике. 

Он подсећа на став Европског суда за људска права да је слобода говора изузетно широка и да свако кашњење информације може изазвати одређена питања код грађана о томе да ли се подацима манипулише или не 

“Када погледате оно што се дешавало на интернету, веома тешко може то да се подвете под ово кривично дело изазиање панике и нереда. Овде мора постојати умишљај, мора постојати свест о томе да су информације које су преношене лажне, а потом се мора утврђивати и та паника, или теже то нарушавање јавног реда и мира, или ометање одлука државних органа који су функционисали током ове катастрофе која се десила Србији“, каже Антонијевић. 

“Тако да Тужилаштво мора веома опрезно баратати овим појмовима и не одлучивати се на поступке у сваком случају, и испитати све околности, а са друге стране ви имате слободу изражавања која је веома широко постављена, која је постављена и по стандардима самог Европског суда за људска права где се говори о томе да је ова слобода изузетно широка, да грађани имају право и интерес да буду обавештени о свему, и да у одсуству информација ћете имати те полуинформације и преношење неких вести за које се испостави касниеј да нису истините“, истиче он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси