Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прпа, последњи сведок тужилаштва, стигла на саслушање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2014.

Извор: Танјуг

Прпа, последњи сведок тужилаштва, стигла на саслушање

У тужилаштву за организовани криминал данас је настављена истрага за убиство новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године, саслушањем његове невенчане супруге историчарке Бранке Прпе, која је и очевидац те ликвидације. Прпа је стигла сама у Специјални суд тачно у 11 сати, где даје исказ у Тужилаштву за организовани криминал које води истрагу против четворице бивших припадника Државе безбедности Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, због сумње да су учествовали у убиству Ћурувије.

Прпа је иначе, према најавама тужилаштва његов последњи сведок, али остаје да се види да ли ће одбрана предложити своје сведоке или неке друге доказе, као што је саслушање Ћурувијиног сина.

Бранилац Радоњића и Ромића адвокат Зора Добричанин Никодиновић каже да одбрана још није донела коначну одлуку о предлагању доказа, јер је преко медија већ најављено подизање оптужнице.

Од покретања истраге 13. јануара у овој истрази сведочили су некадашњи шеф ДБ Јовица Станишић, оснивач ЈСО Франко Симатовић, бивши заменик начелника БИА Милорад Брацановић, и бројни функционери и припадници државне безбедности као и Биљана Пејовић, удовица Луке Пејовића, својевремено повезиваног са убиством Ћурувије.

Сведочили су сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, као некадашњи чланови земунског клана Милош и Александар Симоновић, а исказ је дала и Ћурувијина ћерка Јелена.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Убице су у Ћурувију испалиле 17 метака, а затим га „овериле" и једним пуцњем у главу. Са њим је тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа. 

На власти у Србији је у то време била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.
Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси