Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашење медија у интересу политичара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2009.

Извор: Данас

Гашење медија у интересу политичара



Раде Вељановски, професор ФПН, о изменама Закона о јавном информисању



Београд - Ако измене Закона о јавном информисању буду усвојене у парламенту, Србија ће бити једина држава у Европи која има закон по коме је могуће гасити медије на основу критеријума који нису по европским стандардима, каже за Данас Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, о изменама Закона о јавном информисању.


- Највећи проблем је што се у неколико чланова закона предвиђа гашење медија или обустављање делатности док се некакви судски процеси не обаве. То апсолутно није у складу с тачком 10 Европске конвенције о људским правима. Ако законом предвиђате гашење медија, онда је то катастрофа. Осим тога, не може упис у регистар бити основ да један медиј постоји. Неки лист ће бити натеран да престане да ради из неновинарских разлога. Овај закон је само врх леденог брега за оно што се спрема у изменама српског медијског система – тврди Вељановски.

- Шта је то што се спрема?

- Спрема се да се интереси политичара и странака и медијских моћника из медијске индустрије ставе у први план и да се истисну ситнији медији да би се оставио простор за највеће и који ће радити у интересу власти.

- Министар Небојша Брадић тврди да је овај закон у складу с Европском повељом и да неће довести до гушења слободе јавне речи.

- Министар Брадић је човек позоришта. То сви знају и он би морао да објасни, пошто није стручан и компетентан за те ствари, ко је то њему рекао.

- Он тврди да постоји радна група која је радила на закону.

- Која је то радна група?Ја више не знам о којој радној групи господин Брадић говори. Ја сам председник Радне групе за измену законске регулативе, а Брадић је у интервјуу вашем листу рекао да је то радна група која је формирана да се бави законом о радиодифузији. То није тачно. То је радна група која је формирана да се бави прво законом о радиодифузији и да настави да се бави Законом о јавном информисању.

- Хоћете да кажете да ви нисте уопште били укључени у израду закона?

- Уопште нисмо били укључени. Господин Брадић веома добро зна да је пре два месеца измењен и Закон о радиодифузији, па ни тада ова радна група није консултована. Имена чланова радне групе коју је формирало Министарство с његовим потписом позната су и доступна су јавности, па према томе нека господин Брадић одговори ко су чланови те волшебне радне групе о којој он говори.

- Тврдите да никаква радна група не постоји и да се не зна ко је написао закон?

- Ја то не знам, али је неко у сваком случају морао да напише закон, па нека каже ко су ти људи који су написали ове измене закона и ко су они који њега убеђују да је то усклађено с тачком 10 Европске конвенције о људским правима.

- Да ли би овај закон уз одређене измене амандмана имао икакве позитивне ефекте?

- Овај закон за који у петак треба да се гласа је непоправљив. Дакле, ако ова земља хоће да спаси свој образ пред домаћом и међународном јавношћу било би сјајно да га повуче из процедуре.

- На који начин онда уредити медијску сцену у Србији?

Потребно је то урадити разумно и полако. Министар Брадић није никада објаснио зашто се закон доноси по хитном поступку, а мора да постоји разлог за то и зашто се у овој држави стално мењају медијски закони усред лета.

- Постоје спекулације да се он доноси по хитном поступку да би се угасио један број медија који не одговарају странци Г17 плус.


- То је потпуно јасно, али на те спекулације и претпоставке није никада одговорено. Као то нема везе с тим, влада има право да предлаже законе, ми не морамо да консултујемо никог... Господин Брадић је рекао да не постоји појединац који познаје све аспекте медијског законодавства. Питам се откуда он то зна, када он није стручњак за те ствари, а друго ако је и тако, зар то није разлог да се окупе сви ти појединци који помало нешто знају па да се онда тако пише закон. Он је искључио те стручњаке за које он тврди да нико од њих не зна све, па се ослонио на људе који не знају ништа.

Игор Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси