Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Запослићемо адвокате у уредништву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2009.

Извор: Прес

Запослићемо адвокате у уредништву



Главни уредник „Времена“ Драгољуб Жарковић о закону о информисању



Нема суда који ће ме спречити да објавим слику Тадића и Динкића како прелазе на црвено. Нећу цензурисати саговорнике, макар платио казну и ишао до Стразбура



БЕОГРАД - Главни уредник „Времена“ Драгољуб Жарковић каже за Прес да нови закон о информисању, ако буде усвојен, и поред драконских казни, неће успети да на било који начин утиче на промену уређивачке политике медија.

Жарковић каже да га ниједан суд неће спречити да објави слику Тадића и Динкића како прелазе на црвено или натерати да цензурише своје саговорнике, макар морао да због тога иде и на суд за људска права у Стразбуру.

Главни уредник „Времена“ каже да се лично не осећа угроженим.

- Не мислим да ће ме закон, ако буде усвојен, лимитирати у уређивачком делу. Лично се не осећам угроженим. Није укинута одредба да јавност мора да буде обавештена о догађајима који су од јавног интереса. Нема тог суда који би ме спречио да објавим фотографију како Тадић руку под руку са Динкићем прелази улицу на црвено, иако нису правоснажно осуђени за тај преступ.

Што се тиче одговорности новинара за претпоставку невиности, наравно да нећу цензурисати своје саговорнике, чак и по цену да треба да платим казну, макар ишао и до Стразбура. Из закона не произилази да треба да цензуришемо туђе изјаве у којима се неко оптужује или клевета. Сви новинари имају своје тзв. незваничне изворе, али и право да их штите. Мислим и на полицијске, али уредник и новинар су дужни да са пажњом провере истинитост информације коју објављују - прича Жарковић.

Он, ипак, напомиње да би усвајањем закона било неопходно да редакције међу чланове уредништва уврсте и адвоката!

- Очигледно ће свима бити потребан адвокат који ће да сугерише на који начин нешто рећи или написати, односно шта је клетва, а шта увреда. Знате, ја заиста мислим да је непотребно неког називати убицом ако је тек осумњичен за убиство. То је реч-две више у новинама. Али подсећам вас да је полиција јавно демонстрирала хапшење Драгана Џајића. Позвали су новинаре, камермане, фотографе.

Ако би таква акција била и после евентуалног усвајања закона, наслов би могао да буде једино „Ухапшен Џајић“, а у тексту да се наведе да га је „полиција ухапсила због основане сумње да је починио то и то“... Или ако је полиција на лицу места ухватила силоватеља, а ту се задесио фоторепортер и то документовао сликом, онда бисмо писали „полиција тврди да је ухватила силоватеља“ или „полиција је јавности показала“... Морамо да тражимо нови речник. Али, преживећемо - каже саговорник Преса.

Жарковић додаје да се овим законом повећава државна арбитража у деловању медија.

- Апсурд је да неко може да купи „Београђанку“ за 500 евра, а не може да купи неки медиј. Што се тиче проблема да неке новине излазе, иако је рачун издавача у блокади, то је требало да буде решено законом о стечају, а не законом о информисању. Али, очигледно је да су они којима је било стало да овако нешто ураде имали механизам преко Министарства културе - наводи уредник „Времена“.

Према његовим речима, на Западу је медијска сфера уређена већим степеном саморегулације медија:

- Тамо јавност кажњава гласила којима је лаж манир. Озбиљни, стручни људи неће за њих да говоре, а озбиљне фирме неће да се оглашавају. Сматрају их ирелевантним.

Антрфиле : Закон засад не пролази

Како тренутно стоје ствари, изгледа да спорни закон о информисању ипак неће имати већину. Када би свих 250 посланика у петак дошло у Скупштину, предлог сигурно не би прошао.

Закон једино може да буде усвојен ако скупштина буде имала кворум, део опозиције не дође, а социјалисти се уздрже од гласања, па би оних који су „за“ било више од оних који ће да гласају „против“. Опозиција је најавила да ће у пуном саставу доћи у парламент како би спречила усвајање закона, осим ЛДП-а, чији функционери кажу да не могу гарантовати за свих 12 посланика, јер су поједини већ на одмору. Чак и у случају да ниједан посланик ЛДП-а не буде у сали, сигурних противника закона је 112, и то ако пет посланика ПУПС-а ипак одлучи да не буде против. То је довољно да закон не прође јер закон има сигурну подршку само 109 посланика.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси