Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко то притиска слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2014.

Извор: Б92

Ко то притиска слободу медија

Ко угрожава слободу медија, да ли је и колика аутоцензура у српским медијима, смена шеф деска Новости и оставка саветника директора РТС, теме су Утиска недеље. Гости Небојша Крстић, бивши саветник за медије бившег председника Србије Бориса Тадића, Срђан Шкоро, бивши шеф деска Вечерњих новости и Небојша Спаић, бивши саветник в. д. директoра РТС-а нису се сложили око тога ко то врши притисак на медије и зашто је српска медијска сцена у лошем стању, како то примећује и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Срђан Шкоро, који је пре два дана смењен са места шефа деска Вечерњих новости без конкретног образложења, а многи то доводе у везу са његовим гостовањем у Јутарњем програму РТС-а у дану када је бирана нова влада, сматра да је највећи проблем притиска који долази од партија на власти. 

"Није битно да ли је партија са предзнаком демократска или напредна, свака партија која је на власти а ја сам у новинарству већ 30 година, врши притисак на медије. То је наш главни проблем, што партије на власти постављају директоре медијиских кућа у државном власништву било директно или посредно тј. индиректно. Овде је реч о власти која је уобразила и мисли да је држава партија, свака власт. Суштина је да партија изађе из медија, а држава је изнад партије, држава су институције у којој треба да седе стручни људи", рекао је Шкоро. 

 

Он додаје да контрола медија јако дуго траје и нису је увели напредњаци већ је то увела власт Демократске странке и да конеквенце за људе који само износе своје мишљење не смеју да постоје. 

Небоша Спаић који је у четвртак дао оставку на место саветника в.д. генералног дирекотра РТС-а и то само после месец дана од постављења пошто су га пре неколико дана поједини таблоиди напали, сматра да је прича о аутоцензури лепо име за кукавичлук. 

"Суштина наше професије је етика и морал, то је оно што разликује новинара као професионалца од новинара као занатлије, а уколико новинар прихвата да то крши, он крши моралне принципе али не и законске јер га закон не кажњава као да краде. А што се тиче притисака власти, државе, партије на медије - њихово је да притискају а моје је да тај притисак не прихватим, моје је да објављујем оно што мислим да треба да објављујем". 

Небојша Спаић сматра да за стање у медијима није крива власт већ сами медији, а да највећи проблем српског новинарства није притисак већ примитивизам.

 Небојша Крстић истиче разлику у критици и критизерству које постоје у медијима. Он сматра да је критика указивање на грешке и она садржи добру вољу, док је критизерство пуно "хејта". 

"Лако је рећи имамо власт која је зла и медије који су добри и ајдемо да навијамо за медије и оборимо власти која је зла, а свака је по дефиницији тој јел да зла и ова и Тадићева и Ђинђићева, све су биле зле по тој дефиницији...Међутим, свака власт је у проблему, и ова и прошла. Ја сам човек који је склон да претпоставим да свако има добру намеру и да им верујем за све што ми кажу - ако ми кажу да су за слободу штампе ја им верујем, ако ми кажу ми се залажемо за европску Србију ја им верујем, ако кажу желимо пристојну и нормалну Србију ја им верујем. И онда сам спреман да кажем, господо пошто то желите онда не смете да смените уредника деска у Новостима господина Шкора". 

Крстић сматра да је одлуку о смени главни и одговорни уредник Вечерњих Новости Ратко Дмитровић донео не под притиском врха власти или СНС-а већ због тога да би се он лично умилио актуелној власти. 
И Небојша Спаић додаје да премијер Србије Александар Вучић има много важнијег посла од бављења медијима и појединцима у медијима, али да мисли да су последња дешавања последица збуњеност и неке врсте хистерије и потреса унутар владајућих структура и пре свега СНС која има натполовичну већину у скупштини али је фрустринана тиме што има мало министара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси