Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизацију очекује 79 медија у власништву државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Приватизацију очекује 79 медија у власништву државе

Саша Мирковић, помоћник министра културе задужен за медије, говори за Данас

 

Израда Нацрта кровног закона о јавном информисању и медијима и Нацрта закона о електронским медијима је у завршној фази која се одвија уз редовну комуникацију са представницима Европске комисије како би текстови ових закона што боље изгледали. Нацрт закона о јавним медијским сервисима би ускоро требао да буде упућен у Брисел на анализу. Мислим да је реално очекивати да ће сет медијских закона бити усвојени у другој половини ове године, тачније у наредних неколико месеци, каже за Данас Саша Мирковић, помоћник министра културе задужен за медије.

- Петогодишњу Медијску стратегију Влада је усвојила септембра 2011. године. Акционим планом је било предвиђено доношење неколико медијских закона. У међувремену смо имали два изборна процеса и једну реконструкцију Владе што је делимично утицало на успоравање овог процеса. Мислим да смо у последњих пола године значајно убрзали ритам у изради три закона чиме ћемо надокнадити поменути заостатак, истиче Мирковић одговарајући на питање шта је досад кочило процес доношења медијских закона у Србији.

Држава је почела да финансира јавне сервисе из буџета, а претплата је на снази све док се не усвоји Закон о јавним сервисима. Докле ће трајати ово стање у којем РТС и РТВ имају двоструки начин финансирања истовремено?

- Овакво стање ће трајати док на снази буде важећи Закон о радиодифузији који предвиђа постојање радио телевизијске претплате. Планирано је било да јавни сервиси буду привремено на буџету две године.

Имајући у виду економску ситуацију у земљи, колике су шансе да се та одлука промени и тај период буде краћи?

- У овом тренутку је тешко прејудицирати какво ће бити коначно решење пошто су тренутно у току консултације унутар Владе о будућем моделу финансирања јавних медијских сервиса.

У нацрту закона о јавним сервисима предвиђа се и да ће у одређеном року бити представљен нови модел финансирања путем претплате, накнаде или како ће се већ звати та такса. Да ли се ради на томе?

- Као што сам већ рекао - имамо интензивну сарадњу са Министарством финансија и представницима других ресорних министарстава са жељом да изнађемо реално најбољи и могући одрживи модел будућег финансирања РТС и РТВ.

Постоје ли неке опције о којима се размишља?

- Наравно да их има, али није реално да их излажемо у овом тренутку пре него што постигнемо коначан договор са којим ћемо изаћи у јавност. У нацрту закона о јавном информисању предвиђен је рок за приватизацију медија до краја ове године, а прилично се касни са усвајањем тог закона.

Да ли ће бити довољно времена за повлачење државе из медија од усвајања закона до краја године? Постоји ли могућност да тај рок буде продужен?

- Процес повлачења државе из (су)власничког статуса у медијима започеће након усвајања поменутог закона. Битну улогу у овом процесу имаће Министарство привреде и Агенција за приватизацију који ће са осталим ресорним министарствима сигурно сагледати колико је реално да предложени рокови у Нацрту закона о јавном информисању и медијима буду спроведени и у пракси.

Како ћете обезбедити да се медији након приватизације не гасе и људи не остају без посла, као што је био случај раније?

- Имаћемо у виду све добре и лоше стране досадашњих приватизација и сасвим сигурно ћемо се трудити да се избегну грешке које су чињене у прошлости. Више пута одлагани излазак свих актера на медијско тржиште је реалност којој ћемо сви морати да се прилагодимо.

Имате ли податак колико је тренутно медија у власништву државе?

- Држава је тренутно (су)власник у 79 медија. Имајући у виду да је регистровано 1.312 гласила долазимо до закључка да је мање од десет одсто медија у Србији у наредном периоду очекује процес приватизације државног капитала.

И рок за завршетак процеса дигитализације телевизије се ближи. Остало је још годину дана, а нема назнака да се ишта дешава. Хоће ли Србија прећи на дигитални сигнал до јуна 2015?

- Искрено верујем да хоће, имајући у виду да је део посла већ урађен пошто иницијална мрежа дигиталног сигнала већ покрива значајан део наше земље.

Са којим последицама ће се Србија суочити уколико то не буде готово у року?

- У случају да дође до кашњења проблеми би могли да настану у деловима наше земље који се граниче са државама у којима је већ окончан процес дигитализације пошто би дошло до ометања сигнала постојећих емитера.

Бољи предуслови за функционисање медија

Имате ли у плану можда неку акцију или кампању против политичких притисака на медије или за смањење нивоа аутоцензуре која све више влада у српским медијима?

- У будућности ће Министарство културе и информисања заједно са осталим ресорним министарствима бити фокусирано на што бржу и ефикаснију имплементацију медијских закона који ће бити усвојени после пуних 11 година. Биће то Владин конкретан допринос стварању још бољих предуслова за функционисање медија и новинара на овим просторима.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:49

ne verujem

Čim ga vidim, ne verujem mu ni reč.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси