Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рељић крив због Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2009.

Извор: Правда

Рељић крив због Вучића

Слободан Рељић је смењен са места главног уредника НИН-а због објављивања ауторског текста Александра Вучића, сазнаје Правда.



- У претпрошлом броју НИН-а објављен је „лични став" Александра Вучића. Његов текст „Европска унија и српска опозиција", као и насловна страна на којој је фотографија Томислава Николића и Бориса Тадића са наднасловом „Тражи ли Европа алтернативу?" и насловом „Конкурс за европског лидера", произвели су праву узбуну у окружењу Бориса Тадића. Појединци су то схватили као трансформацију НИН-а у „медијску централу" Српске напредне странке. Иако није уређивао тај број, Рељић је смењен са места главног уредника
- тврди за Правду одлично обавештени извор из врха власти.

Рељић није хтео да за Правду коментарише ту информацију.

- Од када је „Рингиер" купио НИН, чуо сам много спекулација. Нисам се упуштао у њихово коментарисање. Тачно је да ће ме од следећег броја наследити Срђан Радуловић. Тачно је и да остајем у „Рингиеру" - рекао је Рељић за наше новине.

Разлози за промену на челу недељника који представља својеврсну националну институцију, нису детаљно објашњени члановима редакције.

- „Рингиер" је, одмах по уласку у посед НИН-а, саопштио да неће захтевати промену уређивачке концепције. Руководећи људи те компаније уопште се нису мешали у избор тема. Од креативног дела интересовала их је само насловна страна. Рецимо било је критика на главни наслов „Грип пред вратима". То им је засметало, зато што је у тренутку објављивања већ било регистровано око 20 оболелих. Такође, чуле су се примедбе да су текстови сувише дуги и херметизовани, што, према процени менаџмента, одбија млађу публику. Дакле, ништа суштински. „Рингиер" је преузео маркетинг и продају. У маркетингу се није прославио, резултати су лошији него пре, кад се он радио готово на аматерском нивоу. С друге стране, промене у начину пласмана на тржишту су дале резултате, т
ираж НИН-а је порастао, што се, у условима кризе, кад сви издавачи бележе пад, није очекивало - каже за Правду извор из редакције НИН-а.

Он тврди да ће још неки истакнути уредници, новинари и сарадници престати да раде у том недељнику.

- Логично је да нови главни уредник изабере уреднике са којима ће покушати да реализује своје концепцијске захтеве. Логично је било и да Рељић одбије понуђено место заменика главног уредника, како не би оптерећивао ни њега, ни редакцију. Вероватно ће неки нови људи да дођу са стране, а неки ће морати да напусте НИН. На крају, читаоци ће сами да покажу шта мисле о овим променама. Већини чланова редакције засметао је начин на који је Рељић смењен. Без објашњења, само са обавештењем да је „одлука донета на нивоу корпорације". Ипак, свако има право на свој стил, па макар он био и некоректан - каже наш саговорник.

Срђан Радуловић, нови главни уредник НИН-а, јуче није одговарао на позиве новинара Правде, од 10 до 16 сати био је, наводно, на колегијуму.

Антрфиле : Слободан Рељић и Срђан Радуловић

У октобру 2002. године, кад је именован на место главног уредника, Слободан Рељић је ушао у историју тог недељника као најмлађи, а показало се и глодур са најдужим стажом.

Срђан Радуловић на Рељићево место долази са позиције заменика главног уредника дневног листа Блиц, који се такође налази у власништву „Рингиера".

Освајање пословног простора

Компанија „Рингиер" је, по цени од 810.000 евра, у марту купила НИН. Уз најзвучнији медијски бренд, „Рингиер" је добио редакцију и тираж, али и оно најважније - 450 квадрата најскупљег пословног простора у самом центру Београда.

- Редакција ће бити пребачена у „Инекс", а ако се одлучи да прода овај простор у Цетињској улици, нови власник не само што може одмах да врати комплетан улог, него и да заради - каже један од саговорника Правде, који је инсистирао на анонимности јер „још ради" у НИН-у.

Ф. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси