Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта се десило са новинарством у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2014.

Извор: Танјуг, Фонет, Блиц

Шта се десило са новинарством у Србији

Новинарство је данас у Србији огољено и прагматично, а новинари су постали иследници не водећи рачуна о истиности информација, оценили су данас учесници скупа о истраживачком новинарству уз опаску да ситуација у медијима никад није била гора.

Тако професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић сматра да је истраживачко новинарство, које мора да уђе у дубину неке појаве, у Србији "ретко и опасно", али истиче да га треба подржавати.

Новинарство је, како је навео, постало огољено и прагматично, а власници медија данас у Србији претворили су га у таблоиде и билтене.

Чупић: Новинари - иследници без моралног васпитања

- Пре деведесетих година имали смо идеолошко новинарство које је крајем 80-тих и током 90-тих завршило као националистичко и дискриминатроско новинарство. Такво новинарство је оставило тешке последице по слободе и критике - рекао је Чупић на трибини "Истраживачко новинарство у Србији", чији су организатори били Фондација Центар за демократију и немачка Фондација Фридрих Еберт.

Новинари су данас, према његовим речима, постали иследници, преузели су улоге полицајаца и тужилаца, а у новинарству се урушавају професионални стандарди, не води се рачуна о тачности информације, поштењу, одговорности и поштовању личности.

Чупић примећује и да новинарима недостају морално васпитање и морална култура.

- То је управо тај огољени прагматизам. Недостатак моралне културе и васпитања доводи до појаве сензационализма. Сензација у новинарству изједњачава истину и лаж, добро и зло, правду и неправду... - истакао је Чупић закључивши да је такво стање "неподношљиво и опасно", те да се сензацијама обезвређују институције.

Божовић: Без слободе и страсти нема истине

За социолога Ратка Божовића, "будно новинарско око у Србији је задремало и блокирано је партијском државом".

- Новинари су постали зависници од институције у којој раде, али и од малих примања којима се директно удара на професионализам... А без слободе и страсти за истраживање нема ни истине ни професионализма ни истраживачког новинарства - поручио је Божовић и приметио да се данас на власт долази и на њој остаје управо путем таблоида.

Мићуновић: Борба против цензуре слободарског духа

Председник Центра за демократију Драгољуб Мићуновић поручио је да је слобода говора прва слобода и да се она увек "појављује када је угрожена, да проговори".

- Један већи напор слободарског духа је да се бори против цензуре и аутоцензуре - рекао је Мићуновић.

Он је оценио да данас влада општа поплава информација и да због тога данашња вест сутра већ застарева, а да се због количине информација, оне често злоупотребљавају.

- То прави огромну збрку тако да прималац, обичан грађанин има много више демагошких и других неистинитих садржаја, него што буде информисан о неким битним чињеницама - закључио је Мићуновић.

Притисак на новинаре

Александра Крстић са ФПН је рекла да резултати истраживања те установе показују да су новинари изложени највећим притисцима из владајућих партија, од крупног капитала и из локалних власти.

- Медији у Србији пишу како им доставе службе из неких странака, а највећа новинарска храбнрост је поставити питање - изјавила је Крстић.

Према њеним речима, главни мотиви за рад медија у Србији су профит и опстанак на тржишту, а "истраживачко новинарство није профитабилно".

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања је оценио да је медијима у Србији "битан сигуран извор финансирања, а не потребе грађана". Медији су постали средства пропаганде, под изговором да је тешка економска криза, константовао је Гавриловић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси