Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петнаест година од погибије 16 радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Петнаест година од погибије 16 радника РТС-а

Данас се навршава 15 година од НАТО напада на Радио-телевизију Србије (РТС) када је погинуло 16 радника те медијске куће. Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је поводом годишњице погибије радника РТС-а да ће тај злочин темељно и потпуно испитати.

 

Поводом обележавања петнаест година од погибије 16 радника РТС члан Привременог већа Београда Андреја Младеновић положиће цвеће на Спомен обележје „Зашто?" и одати пошту жртвама, најављено је из градске скупштине.

У бомбардовању, у 2.06 часова ноћу, погинули су Јелица Мунитлак (28) шминкер, Ксенија Банковић (28) видео миксер, Дарко Стојменовски (26) техничар у размени, Небојша Стојановић (27) и Бранислав Јовановић (50) техничари у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), Дејан Марковић (39) и Милан Јоксимовић (47) радници обезбеђења. Том приликом настрадали су и Драган Тасић (31) електричар, Александар Делетић (31) камерман, Славиша Стевановић (32) и Иван Стукало (34) техничари, Синиша Медић (32) дизајнер програма, Милан Јанковић (59) прецизни механичар, Томислав Митровић (61) режисер програма и Слободан Јонтић (54) монтер.

Тим поводом, Удружење новинара Србије нагласило је у саопштењу "да још увек није спроведена целокупна истрага овог ратног злочина. УНС је навео и да подржава и цени досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и да "очекује да ће она имати кључну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника".

То удружење је позвало Министарство одбране и Војно-безбедносну агенцију да Комисији за истраживање убистава новинара учине доступним све битне чињенице за утврђивање одговорних за овај тежак злочин.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" је 2000. године саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је, у Београду 2002. године, осуђен на 10 година затвора, с образложењем да није поштовао наређење тадашње савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС у Абердаревој и у Хиландарској улици. Милановићу је казна истекла 1. септембра 2012. године.

Влада Србије формирала је прошле године међународну Комисију за разматрање чињеница до којих се дошло у истрагама које су вођене поводом убистава новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а мандат комисије је проширен и на случај убиства медијских радника РТС у бомбардовању 1999. године.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

Градска управа града Београда, лета 2013. расписала је конкурс за израду идејног решења спомен-обележја страдалим радницима РТС. Пре месец дана у Кошутњаку је отворен спомен-парк "Да се не заборави", у коме је засађено 16 стабала пирамидалног граба, по једно за сваког настрадалог радника.

Комисија: Темељно испитујемо страдање радника РТС-а

Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је поводом 15. годишњице погибије 16 радника РТС-а да ће тај злочин темељно и потпуно испитати.

"Породице жртава су већ урадиле велики део посла, прикупивши знатан број индиција или доказа о могућем жртвовању радника Телевизије и о наредбодавцима тог жртвовања", наводи се у саопштењу које је потписао председник комисије Веран Матић.

Истиче се да се, за разлику од остала три случаја из делокруга Комисије, надлежно тужилаштво није активно укључило у истрагу и процесуирање поднетих доказа, а с друге стране, није ни затворило случај.

"Пажња Комисије у овом тренутку окренута је ка Војсци и Министарству одбране, пре свега због чињенице што није до краја утврђена улога надлежних служби Министарства одбране Савезне Републике Југославије, а постоје индиције да поменуто министарство располаже и извесним документима из којих проистиче да су војни и државни врх тадашње државе били правовремено упозорени на тачан час напада", наведено је у саопштењу.

Како је најављено, Комисија ће се, одмах по формирању нове Владе Србије, обратити министру одбране, са захтевом за свесрдну помоћ у истраживању овог случаја.

Комисија је добила и доста одговора од Безбедносно-информативне агенције са документима некадашњег Ресора државне безбедности о томе каква су сазнања постојала поводом планова НАТО за бомбардовање РТС.

Затражени су и одговори од НАТО пакта о томе ко је донео одлуку о гађању медијске куће за коју је било евидентно да није евакуисана и да у њој раде цивили.

Постављено је и питање да ли су представници ове алијансе и на који начин упозорили власти Југославије да ће зграда РТС бити гађана, као и да дају податке о комуникацијама из тог периода које би могле указати на то ко је све одговоран за жртве.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси