Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најбољи начин пријема слике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2014.

Аутор: Ц. М. Извор: Данас

Најбољи начин пријема слике

Корисници већ неколико година имају избор када је у питању пријем квалитетног ТВ садржаја, међутим, већина је одлучила да изабере сателитско емитовање. Према најновијим резултатима годишњег истраживања тржишта „Satelit Monitor“ за 2013. годину, сателит остаје најраспрострањенији начин пријема ТВ сигнала - 35 одсто европских домаћинстава прима сигнал преко сателита, док 27 одсто прима преко кабловских мрежа, а 29 одсто путем DDT-а.

Постоји неколико аспеката и предности које су кључне за крајње кориснике, али и за провајдере који нуде садржај својој бази клијената. Сателитско емитовање нуди одличан квалитет слике, при чему је ова платформа водећа на тржишту и због побољшања и иновација које доноси. Није прошло много времена од када је HDTV представљен на нашим тржиштима и већ постоје конкретни планови за увођење нове генерације ТВ сигнала, Ултра HD, који предвиђа четири пута већу резолуција у односу на HDTV.

Још једна предност сателитске платформе јесте разноврсност ТВ и радио садржаја доступног корисницима и провајдерима. SES, као водећи светски сателитски оператер, нуди преко својих 56 сателита више од 6.200 канала, обухватајући и више од 1.800 HDTV канала. То значи да ТВ провајдери могу креирати атрактивну понуду за различите корисничке сегменте и домаћинства која користе сателит за праћење разноврсних ТВ канала, од којих је неколико хиљада на располагању потпуно бесплатно (FTA канали). Главна европска орбитална позиција компаније SES, Астра 19,2Е, „дом“ је водећих ТВ емитера, обухватајући и јавне европске телевизије (ZDF/ARD, ORF, France Televisions, TVE, RAI, TVP) и DTH платформе. Подаци истраживања показују да је укупно 114 милиона ТВ домаћинства широм континента сервисирано преко орбиталне позиције 19,2Е. Будући да је ово најпопуларнија сателитска позиција у целој Европи, намеће се као избор јавним емитерима који желе да пруже услуге националним мањинама које живе ван земље. У глобалу, SES ASTRA је повећала свој домет и сада стиже до 291 милион домаћинстава широм света и 151 милион домаћинстава у Европи, што је доказало јаку позицију сателитске дистрибуције.

Једна од главних предности сателитске платформе је чињеница да она нуди много ширу географску покривеност, чинећи висококвалитетне ТВ услуге доступним и у такозваним „белим зонама“, где канали који се емитују земаљским путем не могу бити доступни због различитих разлога. Ова предност чини DVB-S изузетно атрактивним за ТВ провајдере, који преко једног сателитског оператера обезбеђују пуну покривеност тржишта и базе клијената, без обзира на удаљеност од самог домаћинства. Сви водећи ТВ провајдери траже начине како да побољшају понуду за своје кориснике. SES развија низ иновација које ће променити начин на који домаћинства примају и користе ТВ садржај. Један од најзначајнијих примера је технологија звана SAT> IP, која трансформише ТВ сигнале са сателита у сигнале за употребу на IP уређајима. То значи да ако корисници имају код куће неколико рачунара, лаптоп уређаја, таблета, паметних телефона, конзола за игру, и других IP уређаја, могу да гледају сателитску телевизију на свим тим уређајима без потребе за било каквим додатним инсталацијама.

Већ поменуте предности су само неки од разлога због којих сателитска платформа постаје све популарнија међу крајњим корисницима и ТВ провајдерима. Поред свог техничког домета без премца и осталих наведених предности, сателит нуди фиксну структуру трошкова која не зависи од броја домаћинстава која примају ТВ сигнал, што је још једна велика предност сателита у односу на алтернативе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси