Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Имамо нове податке о убиству новинара РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2014.

Извор: Бета

Матић: Имамо нове податке о убиству новинара РТС-а

Председник Комисије за истрагу убиства новинара Веран Матић изјавио је данас да Комисија има нове податаке о убиству новинара Радио-телевизије Србије (РТС) током бомбардовања 1999. године, али да због истраге не може да говори о тим подацима.

 

Матић је агенцији Бета рекао да ће Комисија у циљу проналажења нових доказа преиспитати материјале које поседују институције, као што је Војно-безбедносна агенција.

"Затражили смо у једном пакету, који није везан само за овај случај, од НАТО-а одређене податке о одређеним комуникацијама у априлу 1999. године - шта се догађало, да ли су комуникације забележене и да ли нам могу бити доступне у истраживању", казао је Матић.

Он је рекао да је Комисија у овом случају дошла и до нових сведока и да је припремљен материјал за њихово саслушање, али да ни о томе не може да говори.

Матић је казао да је случај доста компликован, јер је већ обављен судски процес, којим је донета правоснажна пресуда против тадашњег директора РТС-а Драгољуба Милановића, али да постоји отворена могућност за много ширу линију одговорности.

Он је додао да Комисија утврдјује кривицу на више нивоа. На првом нивоу би требало да истраже како је могуће да зграда није адекватно евакуисана и да се утврди одговорност у ланцу командовања.

Други ниво, према Матићевим речима, тиче се међународне одговорности, односно одговорности оних који су први пут донели одлуку да бомбардују једну медијску кућу и изазову смрт 16 људи.

Он је додао да се погрешно стварају предрасуде да ће даљим истраживањем покушати да се амнестирају они који су директно "бацили бомбе", али да је део истраге усмерен и на њих и да Комисија жели да утврди ко је све одговоран у овом случају.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

23.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:27

NATO JE PRVI NIVO

Gospodine Matiću, valjda je taj NATO prvi nivo ovog nečuvenog zločina. A mogući učesnik drugog nivoa, što ničim nije dokazano, možda je Milanović, koji je već odležao deset godina zatvora ! Ako je za NATO zgrada jedne nacionalne televizije u nelegalnom ratu (Bez odobrenja Saveta bezbednosti) legitiman cilj, onda je takav cilj mogao da bude svaki drugi državni objekat, uključujući škole i bolnice, onako kako su radili Nemci, ali i naši vajni zapadni saveznici u Drugom svetskom ratu.
Još nešto, nisam čuo da je bilo ko u našoj zemlji od tih bezobzirnih agresora obavešten da će nešto biti bobmardovano i kada , osim, možda njihovih tajnih saradnika.

Одговори
уто

22.04.

2014.

Боривоје Урошевић [нерегистровани] у 18:58

Верану Матићу председнику Комисије

Господине Матићу, ако сте већ Председник комисије која треба да се бави убиствима новинара у Србији, онда треба и да знате да у РТС током НАТО бомбардовања није погинуо ни један новинар. Било је повређних новинара, али су погинули радници технике и продукције. С обзиром на то да већ годинама те људе сврставју међу новинаре, ви би требали да знате праву истину.
Да ме неко не протумачи погрешно. Ја никако не желим да се ово моје писање протумачи као да је требало да погине и неки новинар. НЕ! Зликовци су убили невине људе који су само радили свој посао.
Убудуће, кад се обраћате били коме у вези са несрећом која је задесила породице и РТС, користите израз МЕДИЈСКИ РАДНИЦИ како то користи и УНС. Ипак сте ви Председник те важне комисије.
Добромарена примедба за будући наук.
Боривоје Урошевић, од скоро пензионер РТС

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси