Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савету за штампу поднето преко 60 жалби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Савету за штампу поднето преко 60 жалби

Савету за штампу поднето је у последњих годину дана преко 60 жалби на повреде кодекса новинара, изјавио је данас заменик председника тог тела Дејан Миладиновић.

Миладиновић је за Танјуг објаснио да право на жалбу има сваки појединац, организација или институција који су директно погођени објављеним садржајем, а све одлуке о томе да ли је прекршен кодекс новинара доноси Комисија за жалбе у року од 45 дана од дана пријема жалбе.

“Ако Комисија за жалбе одлучи да је дошло до повреде новинарског кодекса, медиј који је објавио споран садржај мора да објави одлуку Комисије”, прецизирао је Миладиновић и додао да примедбе на телевизијске и радио програме који се сматрају “неукусним” нису у надлежности савета.

Миладиновић је говорећи о стању у коме се медији налазе подсетио да многи од њих данас послују са губицима и да тешко наплаћују своја потраживања док држава и даље очекује да уредно сервисирају своје обавезе.

Он указује да су последњих година била честа отпуштања новинара и смањење зарада напоменувши да се због веома тешке економске ситуације могу очекивати нова отпуштања и гашење гласила.

“Најтеже ће бити локалним медијима, а посебно је угрожена перспектива локалних штампаних медија, због малих тиража, слабе економске моћи средина у којима се налазе и високих трошкова издавања новина. Ти медији више немају времена за чекање”, поручио је надлежнима Миладиновић, који је и председник Управног одбора удружења издавача локалних медија “Локал прес”.

Миладиновић упозорава и да егзистенцијална неизвесност новинаре доводи у ситуацију да се боје да постављају питања, јер не знају ко све може бити увређен и какве су консеквенце “њихове претеране радозналости”.

Такође, примећује и да је на сцени присутна таблоидизација медијских садржаја, међутим, напомиње да такве садржаје, не смемо олако схватити, јер се они прилагођавају потребама одређених група са намером да делују на подсвест читалаца и створе нове вредности у друштву.

Противтежа томе је, истиче он, медијска писменост - разумевање садржаја, способност њиховог тумачења и критичког вредновања, “а тада ни медији више неће моћи да спинују информације”.

Миладиновић је изразио очекивање да ће ове године бити усвојен сет медијских закона који би, како је рекао, требало да донесе ред у хаотичну медијску сцену Србије.

Савет за штампу основан је 2011. године, а оснивачи су новинарска удружења НУНС и УНС и удружење издавача “Асоцијација медија” и “Локал прес”. Норвешка Влада финансирала је рад Савета до краја прошле године, а после тога сами оснивачи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси