Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Ћурувија – 15 година од злочина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2014.

Аутор: Доротеа Чарнић Извор: Политика

Случај Ћурувија – 15 година од злочина

На данашњи дан, пре 15 година, у хаустору зграде у којој је живео, у Светогорској улици, убијен је новинар Славко Ћурувија, власник и главни уредник листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”. Од тог дана се зна да је Ћурувију убила ондашња власт због текстова које је писао. Истрага која треба да расветли све детаље и даље траје.

 

Разрешење случаја Ћурувија било је годинама једно од главних обећања сваке власти у Србији за ових 15 година. Помак је направљен тек када су Ћурувијине колеге основале Комисију за истраживање убистава новинара чији је циљ да помогне да се открије истина и кривци приведу правди.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић очекује да ће истрага ускоро бити завршена. Поступак је почео 14. јануара, када је објављено да су због убиства Ћурувије ухапшени Ратко Ромић и Милан Радоњић, припадници тадашње Државне безбедности. Као организатор, означен је Радомир Марковић, бивши шеф РДБ, а као директни егзекутор Мирослав Курак, за којим је расписана потерница.

„Истрага је још у току и ради се врло интензивно. Спроведене су бројне истражне радње и у досадашњем току поступка није било празног хода. Задовољан сам досадашњим резултатима и очекујем да истрага ускоро буде завршена”, рекао је јуче тужилац Радисављевић за „Политику”, не желећи прецизније да каже шта је до сада утврђено истрагом.

Адвокат Слободан Ружић, заступник Јелене и Радета Ћурувије, ћерке и сина покојног новинара, каже да тужилаштво улаже велике напоре да расветли случај, али да према досадашњем току истраге, не очекује да у судском поступку буду утврђени и налогодавци злочина.

„Мислим да је прикупљена одређена количина доказа која је довољна за подизање оптужнице, а да ли ће то бити довољно и за доношење осуђујуће пресуде, није извесно. Има много помака у односу на истражне радње које су спроведене пре шест година. Када је реч о налогодавцима, уверен сам на основу онога што знам да је урађено и на основу онога што тек треба да се уради, да не постоји апсолутно ништа што указује на то ко би могао да буде налогодавац. Све што је у јавности поменуто, само су спекулације. Једини начин да се дође до налогодаваца био би да неко од осумњичених каже ко је то наредио. Ако би све остало на овоме, нажалост, имаћемо починиоце али не и налогодавце убиства”, казао је адвокат Ружић за „Политику”.

Веран Матић, који је на челу Комисије за истраживање убистава новинара рекао је за „Кажипрст” Б 92 да ће комисија наставити да прати све што ради тужилаштво и да трага за релевантним подацима.

Одговарајући на питање може ли се веровати Милораду Улемеку, човеку који је осуђен за убиство премијера Зорана Ђинђића, а чије сведочење је донело помак у случају истраге убиства Ћурувије, Веран Матић подсећа да су сви помаци у вези са случајем убиства Ђинђића дошли управо од људи који су били „унутра”.

Он каже и да полиција ради на лоцирању Мирослава Курака, који се терети да је директни извршилац убиства Ћурувије.

Истрага убиства Ћурувије службена је тајна, па се ни тужилаштво, ни одбрана, али ни заступници Ћурувијине деце, брата и супруге адвокати Слободан Ружић, Рајко Даниловић и Никола Баровић не изјашњавају о детаљима.

До сада се зна да су као сведоци саслушани некадашњи шеф РДБ Јовица Станишић, Франко Симатовић, оснивач ЈСО, Милорад Брацановић, бивши заменик начелника БИА, функционери и припадници државне безбедности Бранко Црни, Милан Попивода, Предраг Гикић, Оливера Антонић, Радован Божовић, Стеван Баста, Стеван Никчевић, Владимир Николић, као и Биљана Пејовић, удовица Луке Пејовића, својевремено повезиваног са убиством Ћурувије. Сведочили су и чланови земунског криминалног клана Дејан Миленковић Багзи, Миладин Сувајџић, Милош и Александар Симоновић. Саслушана је и Ћурувијина ћерка Јелена Ћурувија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси