Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прети одлазак кабловских оператера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Прети одлазак кабловских оператера

Накнада за дозволу за кабловско емитовање програма у Србији на годишњем нивоу износи 2,5 милиона динара односно 21.550 евра, док је у Босни и Херцеговини иста накнада 35 пута мања и износи око 622 евра, показују подаци које је Данас добио из Републичке радиодифузне агенције Србије и Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

 

Након што је Пинк одустао од емитовања у кабловском систему у Србији и добио дозволе у БиХ преко којих ће опет моћи да дистрибуира програм путем српских оператора, домаће медијско тржиште страхује да би то могли да учине и други кабловски емитери.

Телевизија Пинк, подсетимо, обавестила је недавно РРА да више не намерава да емитује својих 68 програма у кабловском систему Србије и поднела захтев за дозволе за емитовање у БиХ, где су накнаде за дистрибуцију програма јефтиније.

Регистровани у суседној земљи и плаћају и тамо накнаду, Пинк ће, као „free to air“ канал, моћи поново да се нађе и у понуди кабловских оператора у Србији којем није неопходна дозвола домаћег регулатора.

У РАК БиХ истичу за Данас да су дозволе за 40 кабловских канала Пинк БХ Company издате 14. марта ове године и да важе наредних десет година. Према њиховим наводима, годишња накнада за дозволу наплаћена је у износу од 1.212,33 конвертибилних марака за сваку дозволу, односно укупно 48.493,20 марака или скоро 25.000 евра.

Извршни директор РРА Драган Лукић објашњава за Данас да у Србији накнада за кабловско емитовање износи пет одсто од накнаде за терестријално, односно земаљско емитовање које је скоро 60 милиона динара годишње за територију целе Србије. Кабловски оператор који је добио дозволу за дистрибуцију програма на целој територији земље, самим тим, плаћа годишње око 2,5 милиона динара или 21.550 евра.

„Ми смо послали предлог Влади Србије прошле године да се обезбеди 20 одсто попуста онима који накнаду редовно плаћају, али сагласност за такав потез још нисмо добили“, наводи Лукић. На питање постоји ли могућност да после Пинка и друге кабловске телевизије затраже дозволе у БиХ због мањих накнада, он каже да „увек постоји могућност и да РРА не може да утиче на то.“

ТВ Пинк је, тако, са својих 68 канала у Србији морао да плаћа годишње 21.550 евра по каналу или укупно скоро 1,5 милиона евра. У Босни телевизија Жељка Митровића за 40 канала платила је за наредних годину дана накнаду од скоро 25.000 евра. Драган Лукић из РРА, међутим, каже да Пинк има „мали дуг“ за неплаћене накнаде, али да ће то морати са измири у редовном поступку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси