Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Нема преокрета у истрази о убиству Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2014.

Извор: Танјуг

Матић: Нема преокрета у истрази о убиству Даде Вујасиновић

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић рекао је данас да досад прикупљени докази нису довољни за преокрет у истрази о убиству новинарке Радиславе Даде Вујасиновић и истакао да се много очекује од супервештачења које ће урадити Национални форензички инситут из Хага.

 

Говорећи о нерасветљеној смрти Даде Вујасиновић пре 20 година, он је за ТВ Б92 рекао да се треба "вратити на почетак и радити од почетка", зато ће бити "веома важно оно што добијемо од холандских стручњака, тај документ треба да да правце за будућу истрагу и рад кад је реч и о тужилаштву и о полицији". 

Матић је подсетио да је неколико институција у иностранству одбило сарадњу пре него што је Национални форензички инситут из Хага потврдио да може да уради супервештачење убиства у балистичком и судскомедицинском делу.

Они треба да дају "резултате вештачења и балистичара, свеукупни преглед свега што је урађено, и да извуку закључке о томе шта се заиста догодило" (8. априла 1994, кад је новинарка магазина "Дуга" Дада Вујасиновић убијена у свом стану у Београду).
"Упоредо треба да буду саслушани и кључни сведоци", рекао је Матић и додао да је породица пре неколико година тужилаштву доставила списак особа које се могу довести у везу са убиством, али да их тужилаштво досад није саслушало.

Поводом убиства власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије,11. априла 1999, Матић је рекао да се Комисија и даље бави случајем, али се не меша у тужилачки посао откако су ове године почеле истражне радње и приведени први осумњичени. 

Он је најавио да ће чланови Комисије у завршном извештају дати "попис свих опструкција које смо могли да видимо и да их наслутимо". 

Оцењујући да Комисија има изузетну сарадњу са Безбедносно информативном агенцијом, он је додао да није задовољан досадашњом сарадњом са Војно безбедносном агенцијом.
"Чекамо да нова влада именује новог директора агенције и целог тог сектора, да почнемо озбиљне разговоре око тога на који начин ћемо даље сарађивати. То се нарочито односи на бомбардовање Београда и убиство запослених у РТС (1999)", рекао је Матић.

На питање да ли је формирање Комисије "омогућило Александру Вучићу да направи отклон за своје политичке грешке", он је рекао да њихова улога нема никакве везе с тим, али да повремено користе његов утицај и позицију. 

Говорећи о нападима на новинаре, он је оценио да је "питање безбедности заиста драматично".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси