Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истрага још није закључена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Истрага још није закључена

Да ли ће тужилачка истрага о убиству новинара Славка Ћурувије бити крунисана подизањем оптужнице и када, на ово питање Данаса изостао је одговор у Тужилаштву за организовани криминал. Према незваничним сазнањима, у току је и даље саслушање сведока Тужилаштва, а након тога се очекује и да браниоци четворице осумњичених бивших ДБ-оваца искористе право да позову своје сведоке.

 

Саговорник Данаса упућен у истрагу указује да је свака процена незахвална и да тужилац може да закључи истрагу и изгради случај, односно тужбу, према доказима којима сматра да располаже.

Прекјучерашње испитивање сведока, бившег радника ДБ, одложено је зато што је једном од адвоката позлило.

Интервенисала је екипа Хитне помоћи, а по речима учесника овог догађаја, овако нешто могло је да се догоди зато што се велики број људи налазио у малој просторији са недовољно ваздуха.

Средином јануара специјални тужилац Миљко Радисављевић је на конференцији за новинаре објавио да је истрага Ћурувијиног убиства отворена захваљујући сведочењу Милорада Улемека Легије. Координатор служби безбедности Александар Вучић тада је најавио да очекује да оптужница буде подигнута у марту. Претходне најаве званичника говориле су о оптужници пре 15-годишњице Ћурувијиног убиства 11. априла. Додуше, у таблоидној штампи је почетком јануара објављено да је оптужница већ написана.

За Ћурувијино убиство осумњичени су некадашњи шеф РДБ Радомир Марковић као налогодавац, начелник београдског центра РДБ Милан Радоњић као организатор, а шеф Шестог одељења у овом центру Ратко Ромић као помагач. Као извршилац осумњичен је Мирослав Курак, припадник посебног одељења за обезбеђење РДБ, за којим је расписана Интерполова потерница, пошто је ван земље. Радоњић и Ромић, који се налазе у притвору, са својим браниоцима присуствују испитивању сведока. Радомиру Марковићу је након жалбе Уставном суду омогућено да буде превезен из Забеле, где служи вишедеценијску затворску казну због учешћа у политичким убиствима. Он је, према сазнањима Данаса, због компликоване процедуре транспорта и сталних саслушања сведока одлучио да не присуствује свим саслушањима.

После истражног поступка за побуну ЈСО из 2001, вођеног пре три године, ово је, у сфери злочина са политичком позадином, најобимнија истрага.

Досад су као сведоци саслушани некадашњи шеф РДБ Јовица Станишић, који је одбио да да исказ, затим Франко Симатовић, Милорад Брацановић, Бранко Црни, Милан Попивода, Предраг Гикић, Оливера Антонић, Стеван Никчевић, Владимир Николић... Испитани су и некадашњи припадници земунског криминалног клана Дејан Миленковић Багзи, Миладин Сувајџић, Милош и Александар Симоновић. Исказе су дали и чланови Ћурувијине породице, а њихов правни заступник Слободан Ружић такође присуствује саслушањима. Браниоци окривљених предложили су да саслушања буду отворена за медије због посебног интересовања новинара и јавности, иако је тужилачка истрага по дефиницији тајна.

Обележавање

Новинарска удружења обележиће годишњицу убиства Славка Ћурувије и ове године полагањем венаца на спомен-плочи у улазу у Светогорску улицу (некадашња Лоле Рибара) где је 11. априла 1999. непознати нападач испалио 17 метака у Ћурувију.

Кредибилност

После изузетно великог рада комисије и људи из МУП и БИА, појавило се пуно доказа који би могли да доведу до веома кредибилне оптужнице, изјавио је крајем марта председник Комисије за испитивање убистава новинара Веран Матић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси