Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колико је Титова вила битна за рад РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2014.

Аутор: Б. Пејовић Извор: Политика

Колико је Титова вила битна за рад РТС-а

Агенција за реституцију пре две године вилу на Златибору вратила потомцима бившег власника, али се Радио-телевизија Србије упорно жали на то решење.

 

Судбина Титове виле на Златибору, која је пре две године решењем Агенције за реституцију враћена потомцима бившег власника, и даље није коначно решена. Радио-телевизија Србије, већ скоро пола века корисник тог здања (које због тога у новије време називају и вила РТС-а), не мири се с таквом одлуком и упорно жали на ово првостепено решење. Завршна реч о томе сада је пред Управним судом.

Та вила у златиборском насељу Палисад прављена је пре Другог светског рата, по неким подацима 1937. године. Подигао ју је београдски адвокат Александар Аца Павловић (1885–1969), који је допринео и унапређењу златиборског туризма.

Његову вилу на Златибору држава је конфисковала 1945. године уврстивши је у један од репрезентативних објеката додељених Јосипу Брозу на коришћење.

Колико је пута Тито у њој боравио не зна се – неки кажу да није ни свраћао, нити иједном ту преспавао, јер му је милији био боравак у оближњем хотелу „Палисад“ – али се зна да је ово здање скупштина среза Титово Ужице 1967. године доделила на коришћење Телевизији Београд. Од тада наша водећа телевизија, потом под именом РТС, користи ову вилу.

Кад је дошло доба враћања одузетог, потомци бившег власника виле адвоката Павловића затражили су од државе да им врати тај објекат. У јулу 2012. године то је, неправоснажним решењем, учинила Агенција за реституцију Републике Србије. О томе Бранко Лакић, директор Сектора за координацију и надзор у Агенцији за реституцију, за наш лист каже:

– Власник ове непокретности на Златибору уз још два плаца око ње, укупне површине 1,8 хектара, била је Република Србија, а корисник РТС. Агенција је, доношењем решења у првостепеном поступку, утврдила да се враћањем ове виле битно не омета функционисање РТС-а и одлучила да се вила са земљиштем врати породици власника. По доношењу решења, пуномоћник РТС-а жалио се на ту одлуку Министарству финансија као другостепеном органу, али је оно у октобру 2012. одбило ту жалбу и потврдило наше решење. Против такве одлуке министарства Радио-телевизија Србије је затим поднела тужбу Управном суду и још се чека судска одлука – каже Лакић.

Како нам је он из докумената у поступку цитирао, РТС је у својој аргументацији навео да им та вила служи за обављање њихове делатности: да у њој одржавају своје седнице, снимају документарне програме, организују ликовну колонију, производе сценарије и друге садржаје. – Позвали су се и на члан 18. Закона о враћању одузете имовине и обештећењу који прописује изузетке кад је реч о враћању имовине у натури, тврдећи да би повраћајем виле власницима био битно ометен рад и функционисање РТС-а. Али, по нашој оцени, није достављен ниједан доказ у прилог тој тврдњи – додаје Бранко Лакић.

Породицу бившег власника те виле у овом поступку заступа ужички адвокат Слободан Пајовић, који нам је кратко рекао да се сваки дан очекује пресуда Управног суда по тужби РТС-а, те изнео своју процену „да су чињенице јасне“ на основу чега верује да ће одлуке агенције и министарства бити потврђене.

А на Златибору дознајемо да је Титова вила у последње време отворена повремено и тренутно не ради, те да је ту један чувар који овај објекат надгледа.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

09.04.

2014.

anonymousM.J. [нерегистровани] у 17:08

Ни Титова ни Ертеесова

Само једном сам боравио у Титовој (Ертеесовој ) вили на Златибору. Петнаест дана боравка у тој вили добио сам као ”награду” за награђени прилог, вест о Титовој смрти, прекид фудбалске утакмице у Сплиту између Хајдука и Црвене Звезде 1980год. на међународном телевизијском фестивалу у Монте Карлу. Тада, осим мене и покојног редитеља Моме Мартиновића, у тој вили није било других ТВ стваралаца. Нико није писао ни сценарије, нити је било неких састанака, а камоли неке уметничке атмосвере. Све је мирисало на паприке, роштиљ и домаћу кухињу некаквог непознатог света, који с телевизијом није имао никакве везе.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси