Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Државно решење за опстанак Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2014.

Аутор: Стојан Косановић Извор: Актер

Државно решење за опстанак Новости

Европска унија од Србије очекује, поред осталог, и регулисање стања у медијском сектору, и примену медијске стратегије коју је Влада усвојила, што подразумева и излазак државе из власничке структуре медија. Међутим, у току је израда јасног законодавног оквира којим ће то питање бити решено, а нацрти два закона о медијима су на експертској анализи наишли на позитиван пријем у Европској комисији.

Ускоро се очекују и коментари на Закон о јавном информисању, који ће регулисати рад свих медија, па и оних који имају државу као власника или сувласника. Очекује се да ће тај Закон и пратећи закони о електронским медијима и о јавним сервисима бити усвојени у Скупштини до краја ове године.

Супротно медијској стратегији

Нетранспарентна приватизација и власништво, уз пратеће пословне интересе моћника, руинирали су претходних година економску одрживост „Новости" са великом традицијом на медијском тржишту Србије. Протекле недеље објављена је намера да се након формирања нове Владе Србије „Штампарија Борба", „Новости" и „Борба" обједине у заједничко предузеће „Компанију Новости", чији ће већински власник бити Влада Србије.

Договор о оснивању заједничког предузећа, којије постигнут на заједничкој седници надзорних и извршних одбора „Компаније Новости", „Штампарије Борба" и представника синдиката обеју компанија, у складу је са иницијативом за стварање јединственог предузећа „Компанија Новости", коју је 28. марта покренуо први потпредседник Владе Александар Вучић на састанку са генералним директорима „Компаније Новости", „Штампарије Борба" и председником Надзорног одбора „Штампарије Борба" Момиром Стојановићем.

Спајањем тих предузећа држава би на основу садашње власничке структуре постала већински власник нове компаније. Данас је „Компанија Борба" у власништву државе, као и 80 одсто капитала „Штампарије Борба", докје око 62 одсто капитала „Компаније Новости" у приватном власништву Милана Бека, чије је власништво дуго времена било оптерећено имовинским и медијским спором са Станком Суботићем Цанетом и немачким WАZ-ом, у које се пред саме изборе 2012 године упетљао и Мирослав Богићевић, власник „Фармакома МБ".

Најава спајања наведених компанија и враћања „Новости" у државно власништво покренула је низ питања, с обзиром на то да је решење супротно медијској стратегији која је усвојена пре две и по године.

Стратегија, коју још увек не прате закони, предвиђа излазак, а не улазак државе у медије.

Зашто се спајају предузећа

Међутим, постоји и аргументација која брани такву иницијативу која долази са највишег државног нивоа.

Наиме, како је тренутна власничка структура неодржива, а економска ситуација у компанији тешка, решење је управо да „Новости" пређу у власништво државе.

Притом то је и начин да нетранспарентни власнички односи и пословни интереси у вези са „Новостима" буду разрешени, што по свему судећи неће пратити претерана транспарентност, како „Актер" сазнаје. У саопштењу за јавност поводом тог спајања и измене власништва у „Новостима" наглашено је да ће Влада што пре ставити новоосновану компанију на ноге и понудити је на тржишту како би се приватизовала.

Како ће се то извести? Предвиђено је да се у сарадњи са Министарством финансија дуг „Компаније Новости" према „Штампарији Борба" претвори у државне акције у „Новостима", чиме би се променила и власничка структура.

Момир Стојановић, председник Надзомог одбора „Штампарије Борба", објаснио је да би се после тога формирало јединствено предузеће „Компанија Новости", чији би власник постала држава.

У „Штампарији Борба" кажу да циљ обједињавања предузећа није жеља да држава постане власник медија, већ да се на тај начин, према речима директора Владимира Гудурића, оздраве две фирме чије пословање није добро, и да се њиховим спајањем са „Штампаријом Борба" створе услови за здраву компанију која би после, под командном палицом државе, била понуђена на тржишту.

„Новости" би у том случају добиле своју штампарију. На то је указао и генерални директор и главни уредник „Компаније Новости" Ратко Дмитровић.

Он у спајању предузећа види велике могућности за „Компанију Новости" која би, како наводи, ,,као највећи и најјачи лист у земљи први пут имала своју штампарију".

Брајовић: Држава није добар домаћин у медијима

„Држава није добар домаћин у медијима и мора да изаде из њих због нелојалне конкуренције на медијском тржишту. Најављена власничка трансформација 'Новости' могла би да представља привремено финансијско спасавање тог листа.

Али уколико би то био маневар да остане државно власништво као већинско у медијима, онда би то било супротно интересима професије, супротно жељама медијске заједнице и медијске коалиције", рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси