Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Што држава неће да изађе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2014.

Извор: Б92

Што држава неће да изађе из медија

Влада Србије ускоро ће преузети одговорност за судбину још једног медија - Новости. То је супротно Медијској стратегији по којој држава треба да изађе из медија. Удружење новиинара Србије преноси да је на заједничкој седници и извршних одбора одбора "Компаније", штампарије "Борба" и представника синдиката обе компаније договорено да после формирања нове Владе Србије они буду обједињени у једну компанију чији би већински власник била држава.

Тиме би држава Србија, после "Политике" преузела и "Новости". 

"Политику" је подсетимо лета 2012. године, купио шабачки бизнисмен Мирослав Богићевић преузимајући власнички удео немачког Ваца, а затим је затим изненада, по промени власти,неколико месеци касније омогућио држави да управља најстаријим денвим листом на Балкану без ограничења. 

Иста судбина, изгледа, чека и компанију чији је власник Милан Беко. Као и у случају "Политике", и овај пут је УНС изнео сазнања да је држава заинтересована за улазак у "Новости", док се Беко није оглашавао. 

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић понавља да држава није добар домаћин у медијима и да мора да изађе због нелојалне конкуренције на медијском тржишту. 

Он ипак каже да би најављена власничка трансформације "Новости" могла да представља привремено финансијско спасавање тог листа, али и упозорава на опасност да држава не одустаје тако лако од управљања медијима. 

"Уколико би то био маневар да остане државно власништво као већинско у медијима, онда би то било супротно интересима професије, супротно жељама медијске заједнице и медијске коалиције", каже Брајовић.

Први који је изашао са информацијом да је Влада спремна да уђе у Новости био је напредњак Момир Стојановић, иначе председника надзорног одбора Штампарије Борба. Он је рекао да је одржан састанак са Александром Вучићем где је закључено је да је једини излаз да се дуг "Новости" према Штампарији Борба претвори у државне акције у том листу. Тиме би држава постала већински власник компаније. 

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић противи се државном власништву у медијима и истиче да је потребно да се прво испита претходна власничка трансформација "Новости". 

“Ствари би требало да се поставе тако да држава не буде власник ни штампаних ни других врста медија осим када је то посебним законима предвиђено и уколико постоји неки власнички капитал државе и неки интереси државе које треба штити и то би требало да буде само привремена ситуација”. 

Нико из Владе Србије и Управног одбора Новости, као ни Милан Беко, није желео да коментарише за Б92 најављени улазак државе у ту компанију.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.04.

2014.

Koalicija [нерегистровани] у 22:52

Medijska kolalicija?

Medijska koalicija? Ma, daj bre! Imena tih zabrinutih likova hoću da vidim. Nino, Vule i...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси