Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Нема нових истрага о политичким убиствима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2014.

Извор: РТВ, Танјуг

Матић: Нема нових истрага о политичким убиствима

Председник Комисије за истрагу убиства новинара Веран Матић изјавио је данас да нема нових интензивних истрага и великих продора у вези са убиствима деведесетих година, као и да не види никакав помак на том пољу.

 

"Мислим да је ова вест (објављена на ТВ Пинк) научна фантастика. Информације којима ја располажем говоре да нема нових интензивних истрага и великих продора у њима. Посебно нисам имао прилике да видим да постоји нека посебна активност која би ишла у смеру да је неки приоритет да се разреше политичка убиства из деведесетих", рекао је Матић у изјави Танјугу.

Он сматра да би разрешење тих убистава требало да буде приоритет као и да ће "наша политичка сцена бити оптерећена тим убиствима све док не буде утврђено ко су убице и налогодавци".

"Кад год се овакви драстични догађаји гурну под тепих, увек вам се враћају као бумеранг када се најмање надате. Мислим да сада постоји неки модел као што је Комисија коју водим, уз помоћ којег би се могло темељно решавати све оно што до сада није решено", поручио је Матић.

Матић каже и да истрага, коју сада води Специјално тужилаштво у случају убиства новинара Славка Ћурувије, може разоткрити матрицу по којој је Служба државне безбедности учествовала у ликвидацијама. Када се, додао је, та матрица јасно докаже у судском процесу, биће лако уочити ко је све убијен по тој матрици, односно "тим рукописом".

"И веома је важно да се сва убиства разоткрију како би се спречила било каква могућност да институције система убудуће учествују у убиствима грађана, политичара... За мене је шокантно да 14 година после промена у Србији, улога Слободана Милошевића није детаљно обнародована у свим почињеним злочинима у Србији и региону. Самим тим, није разоткривена у потпуности ни улога стожера тог система током деведесетих", казао је Матић.

Говорећи о улози Комисије на чијем је челу, Матић је поручио да је очигледно да су такве комисије потребне, јер да су истражни и правосудни органи могли да реше ове случајеве, они би то и учинили.

"Наравно, Комисија мора да одговори на питање због чега нису могли до сада да то разоткрију - да ли због политичког притиска, несавршености институција, аматеризма, или због чињенице да није било лустрације и професионализације полиције, тајне службе, судства... А пошто је, у неким случајевима, прошло и 20 година од почињеног злочина, и од тога шест година опструкције режима који је познат по убиствима... јасно је да је потребно учинити неки додатни напор, ако заиста желимо да се реши неки случај", рекао је Матић.

Он је подсетио да је само у случају убиства новинара Милана Пантића до сада, током 13 година истраге, промењено седам радних група које су се бавиле истрагом.

"У таквим условима, мислим да је, и поред тога што је обављен велики број истражних радњи и више од 150 полиграфских испитивања, веома тешко направити напредак, ако у тим истрагама кроз истражне тимове нема континуитета", сматра Матић.

Како наглашава, новинари не могу вечно са стране прозивати институције да раде свој посао, а да знају да оне нису савршене и "да нам је јасно да и сами морамо да учинимо нешто више од прозивања да би се утврдило ко је побио наше колеге".

"Такође, мислим да је веома важно на националном и регионалном нивоу имати Комисије за истину, одговорност и помирење, како би се системски разрешила трауматска питања наше блиске прошлости, како би реформе у различитим институцијама имале успех, и како би саме институције биле изграђене на прави начин", закључио је Матић.

ТВ Пинк је данас пренела да досадашњи резултати истраге озбиљно упућују на закључак да је могући наручилац неких убистава лично Слободан Милошевић, наводећи да су у току финалне провере тих навода након чега се може очекивати званично саопштење истражних органа.

Реагујући на ту вест директорка београдског Центра за људска права Весна Петровић изјавила је за Танјуг да је велика грешка што се оснивају комисије, каква је она у чијем је делокругу истраживање случајева убистава новинара, јер убиства, како је истакла, у демократским друштвима треба да истражују истражни органи, а не новинари.

"Новинари треба да обавештавају о томе и да се баве истраживачким новинарством, али не у смислу прикупљања доказа. Не решавају се те ствари комисијама већ постоје надлежни органи: тужилаштва, судови и полиција", рекла је Петровић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси