Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Фондација Славко Ћурувија" почела са радом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2014.

Извор: Танјуг, pressonline

"Фондација Славко Ћурувија" почела са радом

"Фондација Славко Ћурувија", која ће пружати подршку слободним и одговорним медијима и охрабривати новинаре да се баве истраживачким радом и ојачају улогу контролора власти, званично је данас почела са радом. Почетак рада Фондације обележен је у "Миксер хаусу” у Београду, где су проглашени и победници првог конкурса за подршку локалним медијима "Зашто Србија ћути", а отворена и изложба насловних страница "Дневног телеграфа", листа Славка Ћурувије који је био забрањен, под називом "Славко Ћурувија – Минут до 12".

 

Ћерка Славка Ћурувије, Јелена, поручила је да се једино са слободним, независним и одговорним медијима може радити на стварању отворене и праведне државе која ће поштовати различитости.

Она је навела да ће фондација радити на промоцији независних и храбрих медија и и подстицати новинаре да се баве истраживачким радом и ојачају своју улогу контролора власти на сивм нивоима, као и да раде у интересу грађана, а не центара моћи.

Јелена Ћурувија је оценила да су медији данас у депресији и у много већем проблему него што су били деведесетих година.

Она је навела да је одзив на конкурс за помоћ локалним медијима био мањи од очекиваног и да се показало да медијски радници немају довољно знања да пишу пројекте и да не знају на која врата да куцају, због чега "одустају и прелазе на забавни програм".

"Медији не смеју да се баве само тиме, покушаћемо да их освежимо и охрабримо", рекла је Ћурувија, али и нагласила да има још новинара попут њеног оца којима је потребна помоћ и "ветар у леђа".

Председник Фонда браће Рокфелер Стивен Хајнц рекао је да брутално убиство Славка Ћурувије показује шта може да се деси друштву које се нашло у процепу између истине с једне стране и моћи у рукама малог броја људи који су спремни да употребе и насиље да би заштитили своје циљеве.

Он је навео да се признање Славку Ћурувији може одати кроз посвећеност европској будућности и напорима да се сукоби решавају путем компромиса, а не насиљем.

"Време је да визија Славка Ћурувије постане визија овог друштва", рекао је он и додао да је почаствован што је Фонд браће Рокфелер малим средствима помогао рад фондације.

Иван Вејвода из Немачког Маршаловог фонда поручио је да је слободна јавност неопходан чинилац демократског друштва без које "нема кисеоника" и оценио да је Ћурувија дао живот за слободу говора, која је кључни фактор успостављања демократије.

Он је навео да је држава убила Ћурувију и да то никад не сме да се понови.

Према његовим речима, пут демократије и стварања грађанског друштва на који је Србија кренула 5. октобра много је кривудавији од оног који је очекиван, али да то не треба да обесхрабри.

Он је нагласио да нема демократије без јаке државе и освешћених грађана.

Председница Управног одбора Фондације Вукосава Црњански рекла је да су циљеви Фондације Славко Ћурувија унапређење квалитета новинарства, подршка локалним медијима и истраживацком новинарству, као и рад са будућим новинарима.

Она је прецизирала да се на конкурс за подршку локалним медијима пријавило осам радио станица и девет телевизијских.

Победници на конкурсу су ВК радио из Кикинде, Градски радио из Ниша, Радио Дуга из Трговишта, Радио Актив из Бечаја, Радио Лав из Ужица као и шест телевизијских станица - РТВ Н из Књажеча, Телевизија ВК из Кикинде, Краљевачка телевизија, Нишка телевизија, продукција Војвођанска зелена иницијатива и ТВ Форум Пријепоље.

Обележавању почетка рада фондације присуствовали су шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, бивши председник Србије и лидер НДС Борис Тадић, лидер СПО Вук Драшковић, председник Нове странке Зоран Живковић, Владета Јанковић, Веран Матић, Љиљана Смајловић...

Славко Ћурувија убијен је на Ускрс 11. априла 1999. године, у центру Београда испред зграде у којој је живео у Светогорској улици.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси