Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији 50 илегалних радио станица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2014.

Извор: РТВ

У Србији 50 илегалних радио станица

У Србији стално ради најмање 50 илегалних радио станица, изјавио је данас Драган Јовановић, заменик начелника Одељења Министарства унутрашњих послова (МУП) за високотехнолошки криминал. На округлом столу о пиратерију у Привредној комори Србије (ПКС), он је рекао да се број пиратских емитера не смањује, јер када то одељење успе да затвори неке, одмах са радом крећу друге.

Пиратске радио станице су проблем за заштиту интелектуалне својине, јер, као је истакао Јовановић, користе музику без плаћања ауторских права.

Он је рекао да у Србији не постоје статистички подаци о губицима музичке индустрије због пиратерије, али је рекао да претпоставља да су на ново губитака у свету, где је због пиратерије пад продаје у последњих пет година био око 40 одсто.

Проблеме у Србији у борби против пиратерије у музичкој и филмској индустрији су, према рецима Јовановића, кршење ауторских права, низак стандард, блага казнена политика и недовољна ангажованост државних органа.

Милош Стојковић из правног тима Анема оценио је да је број илегалних емитера у Србији, којих има око 50, велики за мало тржиште као што је српско.

"Ово је један шири друштвени проблем, који има и културни аспект", рекао је Стојковић, истичући да пиратске станице показују и дозу дрскости тако што чак оснивају и своја удружења.

Он је истакао да је кажњавање пиратских станица немогуће јер законска регулатива има дефект и додао да ти случјеви кад стигну до суда углавном застаре, јер се власници пиратских станица не одазивају на рочишта, а полиција не жели да их приводи.

Директорка Завода за интелектуалну својину Бранка Тотић изјавила је заштита креативних индустрија, међу којима су музичка, филмска и софтверска, важна и зато што у Србији, према прелиминарним подацима, у буџету учествује са око четири одсто.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

25.03.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:44

Krivično delo neovlašćeno pružanje medijske usluge

Prva kaznena odredba u Nacrtu zakona o elektronskim medijima koji je preko Vladine kancelarije za evropske integracije poslat na analizu u Evropsku komisiju u Brisel (2014-03-14) jeste odredba o krivičnom delu neovlašćenog pružanja medijske usluge (clan 107). Ta odredba glasi:

"Ko neovlašćeno pruža medijsku uslugu, za koju je ovim zakonom predviđeno prethodno pribavljanje dozvole, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine."

Posle pretvaranja nacrta ovog zakona u predlog i njegovog donosenja i stupanja na snagu, ovlascena lica Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za visokotehnološki kriminal i drugih nadleznih drzavnih organa i organizacija imace konkretan zakonski osnov za preduzimanje odgovarajucih akcija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси