Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена изложба "Почеци радиофоније у Србији "
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Отворена изложба "Почеци радиофоније у Србији "

Изложба "Почеци радиофоније у Србији" отворена је данас у ПТТ музеју поводом 90 година од почетка емитовања радио програма у нашој земљи.

 

Директор Сектора за маркетинг Поште Србије Нела Бојовић рекла је приликом отварања изложбе да је после Првог светског рата држава схватила колико је значајна радиофонија не само за развој Србије, већ и за унапређење друштвеног живота, те наложила ресорном Министарству пошта и телеграфа да развија ову област.

Министарство је донело одлуку да од 1. октобра 1924. године уторком, четвртком и суботом, од 18,45. до 19,45 сати почне да се емитује редован радио програм, чији су садржај чинили новости, берзански извештаји, концерти и друге корсине информације.

Бојовић је казала да се улога Поште огледала у пружању логистике, односно у њој су грађани пријављивали радио апарате, плаћали претплату и друге таксе.

Она је додала да је Пошта имала и посебну комисију која је морала да утврди нелегалне кориснике односно слушаоце радио програма.

Највише претплатника је било међу занатлијама, чиновницима и трговцима, а најмање међу студентима.

Изложба ће бити отворена до 24. маја, а посетиоци ће моћи да виде радио-апарате домаће и стране производње, међу којима су и Викинг детектор из 1926. године, Конратх из 1928, Идеал-Блаупункт 4Н из 1929, Космај из 1949. и Москвич из 1953.

Такође, изложена су и оригинална документа која илуструју кључне године развоја у Србији - 1919, 1924. и 1929, међу којима и Решење Министарства пошта и телеграфа о редовном емитовању програма.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси