Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио-аматери за време НАТО бомбардовања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2014.

Аутор: Ана Шувалија Пешић Извор: РТС

Радио-аматери за време НАТО бомбардовања

Где су земљотреси, пожари, поплаве, ту су и радио-аматери. Током НАТО бомбардовања 1999. широм Србије било их је неколико хиљада. У подруме и склоништа нису силазили, важније је било пренети поруку.

 

Пре Твитера, Фејсбука и имејлова, бесплатну комуникацију са целом светом имали су радио-аматери. И данас се сећају вечери од пре 15 година, када је почело бомбардовање Савезне Републике Југославије.

У 19:55, на данашњи дан 1999. године њих десетак било је само у једном стану на Новом Београду. Широм Србије било их је неколико хиљада. На радио-таласима први су преносили информације. Нико није морао да им нареди или да их моли да донесу уређаје које су у том тренутку имали. Уложили су и себе, а на сат нису гледали.

"Запостављање породице је трајало 78 дана. Моја мајка је свих тих 78 ноћи стајала на прозору и чекала да се вратим. Човек у једном тренутку схвати где је, шта ради - зна зашто то ради и шта може да му се деси, и то је та математика са којом смо живели", каже Карло Нулковић.

Драган Антонић се и данас сећа експлозија о којима су обавештавали.

"Била је ноћ, негде око три часа ујутру, отворени прозори широм. Само осетите како тло подрхтава и како се чује страховита експлозија, и онда колега на станици јавља - погодили су Ваљево", говори Антонић.

У подруме и склоништа нису силазили. Важније је било пренети поруку.

"У тим ситуацијама не размишљате о личној опасности и угрожености, јер ако сте ви у том тренутку угрожени, неки други нису. Изнад њихових глава прелећу авиони, било је битно да нам они јаве, а ми то поновимо", рекао је Срећко Морић.

После 15 година НАТО акција под кодним именом Савезничка сила, изазива бурне расправе на друштвеним мрежама, у које се укључила чак и портпаролка НАТО-а. Расправа попут оних на Твитеру међу радио-аматерима није било. Ипак...

"Имали смо пријатеље радио-аматере из Немачке који су нам јавили да је из Франкуртта полетело 10 војних авиона ка Србији. Било је сметњи намерних са неких других тачака исто појединачних на пример из саме Србије, Хрватске, где су биле организоване сметње и водио се мали електронски рат", рекао је Морић.

Данас многи радио клубови воде битку да опстану. Кажу да су заборављени и запостављени. Траже да постану део Сектора за ванредне ситуације, јер где су земљотреси, пожари, поплаве, ту су и они. Да први пренесу вести, какве год да су.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси