Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изванредни новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2014.

Аутор: Марија Кртинић Извор: Данас

Изванредни новинар

Хрватски новинар и књижевник Борис Дежуловић добио је награду European Press Prize, која се додељује за изванредно новинарство широм Европе, у категорији најбољег коментара.

 

Велико признање припало му је за текст под насловом „Вуковар: споменик мртвом граду у природној величини“, који је објављен у недељнику Глобус 19. новембра 2013. поводом годишњице пада Вуковара. Награда је Дежуловићу уручена протекле недеље у Лондону, а изабрао га је, међу више од 400 номинованих новинара, међународни жири у којем седе уредници најугледнијих медијских кућа, попут британског Ројтерса, француског Монда, шпанског Паиса.

„Био је Вуковар. Био је град“, написао је Дежуловић, када је као млади новинар 1991. успео да се пробије у Вуковар само неколико дана након што су га српске снаге заузеле. Прича како је Дежуловић као дописник Слободне Далмације у Београду, са фалсификованом акредитацијом Танјуга и дозволом Савезног секретаријата за народну обрану, написао репортажу у окупираном Вуковару, постала је урбани мит.

„Тамо су ме, наравно, провалили, кад су ми четници код претреса открили хрватске документе и прессицу Слободне Далмације, које сам паметно носио са собом. Од стријељања ме спасио неки пијани резервиста, којему никад нисам сазнао име“, казао је касније у једном интервју писац.

„Двадесет двије године касније, Вуковар је тек конзервирана рушевина града из деведесет прве, препарирани леш, одлагалиште свијећа и вијенаца без иједне друге сврхе осим протоколарног пијетета и утјеривања домољубља у кости, на које се – у страху од симболичке снаге Града Хероја – пристаје без сувишних потпитања“, пише у награђеном тексту Дежуловић.

Овај аутор редовно пише колумне за неколико штампаних и онлајн медија у региону. Широј јавности познатији је као суоснивач (с Виктором Иванчићем и Предрагом Луцићем) и новинар култног недељника Ферал Трибуне, који је као „Гласило хрватских анархиста, протестаната и херетика (Богу-мили а ни врагу нису мрски)“ деведесетих година имао значајну улогу за медијске слободе у Хрватској. Пишући о забрањеним темама кроз сатиру, овај трио је поставио новинарски стандард који, по мишљењу многих, до данашњег дана није досегнут.

Рођен је 20. новембра 1964. у Сплиту. Студирао је историју уметности, а новинарску каријеру започео у сплитској Омладинској искри, да би је наставио као репортер Недјељне и Слободне Далмације. Као књижевник, аутор је, између осталог, књиге „Christkind“, духовитог романа „Јебо сад хиљаду динара“, као и збирке песама „Пјесме из Лоре“.

Проглашен је новинаром године 2004. у избору ХНД-а.

Ожењен је и од 2005. до 2010. живео је и радио у Београду, а онда се вратио у родни Сплит.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси