Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зна се ко зна све о губицима “Вечерњих новости”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2014.

Извор: Вечерње новости

Зна се ко зна све о губицима “Вечерњих новости”

Од тренутка објављивања текста „Ко и због чега жели да заустави ‘Вечерње новости’“, добили смо више од хиљаду мејлова, порука, телефонских позива, писама, у којима се изражава страх због могућег гашења „Вечерњих новости“ и неверица да се тако нешто уопште спомиње. Општа је оцена да би то значило гушење јавне речи и увођење информативног мрака у српско друштво. Једна од порука која нас је посебно дирнула, гласи: „Укидање ‘Вечерњих новости’ је укидање Србије.“

 

Ми у „Новостима“ смо поносни на такву подршку и да нема других мотива, професионалних и људских, то би било довољно да у овој, можда и пресудној борби за очување „Новости“ у животу - учинимо све што знамо и можемо. Хвала вам, цењени читаоци и поштоваоци „Новости“.

Дошло је до неформалне реакције из Владе Србије, успостављен је контакт са Извршним одбором Компаније „Новости“ и изнет је јасан став да никоме у државном врху не пада на памет да доведе у питање излажење и опстанак „Новости“. У том смислу најављено је да ће у неколико следећих дана представници Владе почети да решавају проблеме који постоје између „Новости“ и „Штампарије Борба“, а о чему је детаљно било речи у отвореном писму Колегијума „Вечерњих новости“ Влади Србије и српској јавности.

Да би предстојећи разговори били максимално продуктивни и ефикасни, доставили смо Влади Србије неке јавности потпуно непознате чињенице које у значајној мери осветљавају проблем између „Новости“ и „Штампарије Борба“ и јасно указују на то где треба тражити и одговоре и решење. Ево тих чињеница.

Као што је речено у саопштењу Колегијума „Вечерњих новости“, 2003. године „Новости“ и „Штампарија Борба“ купиле су заједнички, у равноправном улагању, машине за штампање, вредности преко осам милиона евра. Идеја је била да се обезбеди дугорочно, стабилно, пословање обеју фирми. Није обезбеђено. То је познато, али није познато нешто друго.

Десет година, од 2003. године до марта 2013. године, исти људи који данас воде „Штампарију Борба“ били су истовремено у најужем руководству Компаније „Новости“, на местима: директора за производњу, инвестиције и развој, комерцијалног директора, финансијског директора и извршног директора Компаније. Дакле, истовремено су били „тамо и овамо“. С платама и у „Новостима“ и у „Штампарији“. Доставићемо Влади Србије и те износе.

Ко боље од ових људи зна одговор на питање због чега „Новости“, до дана данашњег, никада нису имале ни динара користи од заједничке машине.

Ко прецизније од њих зна да каже под каквим околностима је направљен дуг „Новости“ према „Штампарији“, зашто је направљен, односно због чега су „Новости“ десет година закидане из дана у дан, упркос инвестицији од преко четири милиона евра.

Ко боље од њих може да објасни како су „Новости“ направиле 11 милиона евра дуга, колико је нови менаџмент затекао у мају 2013. године, односно како је један лист, који је и онда и данас најтиражнији у Србији, уопште дошао у ту ситуацију.

Данас исти ти људи траже од новинара и осталих запослених у „Новостима“ да врате дуг који су они направили. Притом истичу како штите државни капитал који се, кажу, покушава прелити у приватну фирму. Подсећамо да су „Новости“, чија је приватизација под ревизијом, фирма којом управља Влада Србије.

Питамо, чији су интерес, пре приватизације „Новости“, штитили садашњи челници „Штампарије“ кад су - запослени „и тамо и овамо“ - закидали Компанију „Новости“ не умањујући рачуне по основи заједничког улагања, нити су у касу „Новости“ уплаћивали новац остварен штампањем издања других издавачких кућа.

Србија је на таласу до сада незабележене борбе против криминала и корупције. Чврсто верујемо да ће нова влада наставити тај велики посао, без ког није могућа модерна, правно уређена Србија. У том смислу неопходно је спровести све истражне радње надлежних органа и у Компанији „Новости“ и утврдити ко је све и на који начин допринео томе да скоро 4.000 људи, због директно угрожене егзистенције, стрепи од гашења „Вечерњих новости“, као последице вишегодишњег пословања које је у огромној мери креирало садашње руководство „Штампарије Борба“.


УНС тражи реакцију државе

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је да заступници државног капитала у Компанији „Новости“ и „Штампарији Борба“, без одлагања, објаве податке о међусобним финансијским односима тих компанија и изразило забринутост због блокаде рачуна „Новости“, што може проузроковати крај излажења „Вечерњих новости“.

Удружење је забринуто због тога што је „Штампарија Борба“ блокирала рачун Компаније „Новости“ на износ од 187 милиона динара, чија последица може бити престанак излажења најтиражнијег дневног листа у Србији и на простору бивше Југославије, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, УНС захтева да се јавно саопште подаци, с обзиром на то да је држава власник око 37 одсто Компаније „Новости“ и готово 80 одсто „Штампарије Борба“. У саопштењу УНС подсећа да је приватизација „Новости“ једна од 24 спорне приватизације, према налазима Европске комисије.

Такође, УНС подржава захтеве новинара „Вечерњих новости“ да се јавно саопште чињенице о финансијском стању Компаније и да се проблеми решавају без политизације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси