Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лажни повод за погром Срба
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2014.

Лажни повод за погром Срба

Све је почело с вешћу. Разорном вешћу, која је изнедрила погром. Ни за вест, ни за погром нико није одговарао. Не узимајући у обзир чињенице косовске телевизијске станице објавиле су вест - невина албанска деца удавила су се у хладној реци Ибар бежећи од Срба који су их јурили са псом.

Кукавички, бруталан и етнички мотивисан злочин, закључили су очас посла. Док су предсатвници Унмика вапили да нема апослутно никакве потвреде за такву тврдњу, Радио телевизија Косова је дизала је прашину.

Убрзо се у програм укључио репортер РТК са терена. Разговаро је са јединим од преживелих дечака, Фитимом Веслијем.

- Да, неки моји рођаци и моји пријатељи смо шетали и отишли смо близу реке, када су неки Срби са псом псовали из куће. Гледали смо их, ја их могу идентификовати ако их видим, а знам њихову кућу. Ми смо покушали да побегнемо, али нисмо могли јер смо били близу реке - причао је Фитим.

Дечак никада није рекао - јурили су нас Срби и пас. Радио телевизија Косова је била та која је одлучила да причу квалификује на начин на који су урадили и погрешно протумачи изјаву детета. То је један од закључака извештаја Организације за европску безбедност и сарадњу из 2004. године о улози медија у мартовском погрому.

- Да није било неодговорног и сензационалистичког извештавања косовских медија, догађаји су могли кренути другим током и не би достигли толики интензитет и тај ниво бруталности - оценио је званичник Оебса задужен за слободу медија Миклош Харасти.

РТК је наставио да распирује тензије. Одмах након интервјуа са дететом у студију је направљен разговор са Халитом Беранијем, активистом регионалног Одбора за људска права и слободе у Косовској Митровици. У то време, Беранија многе међународне и локалне институције сматрају контроверзним, он је позван да сведочи у процесу против Слободана Милошевића у Хагу и тако га неки сматрају кредибилним извором.

- Господине Берани, какве информације имате о овом случају? - упитао је водитељ РТК.

- Данас око 16 сати у селу Чабра у општини Зубин Поток, док се шесторо деце играло из горе поменутог села, група српских бандита напала је ову децу. Српски бандити су имали пса, псовали су њихове албанске мајке и присилили албанску деце да побегну...

- Каква ће бити рекација Одбора поводом овог трагичног догађаја?

- Ми смо навикли на те српске бандите.

Беранијеве тврдње (који није био очевидац самог инцидента, а у емисију је позван као "вештак") новинар РТК није оспорио, закључује Оебс.

- Неоспоравање Беранијевих тврдњи и начин на који је новинар квалификовао инцидент наводе на закључак да је инцидент био несумњиво најзлокобнијег могућег карактера - оцењује та мисија.

Име Халита Беранија уткано је у многе догађаје које дефинишу судбину Срба на Косову. Много пута је дизао прашину својим извештајима и изјавама, али није познато да је јавности икада представио доказе о којма је говорио. Према писању "Вол стрит џурнала", Берани, "бивши глумац са брадом Карла Маркса" тврдио је да чуо од мештана близу Трепче да камиони улазе пуни, а да излазе празни, и да се осећа чудан мирис.

Он је сугерисао да су рудници постали место за бацање тела што је пренео и Дојче веле. На сведочењу против Милошевића, 2002. године, Берани је између осталог говорио да има снимке о тровању деце у школама, односно да се пушта гас, који на националној основи трује албанску децу. А први се огласио и после хапшења Оливера Ивановића и оптужио га да је учествовао у ратним злочинима априла 1999. и убиствима 2000. године.

Потреба за независним медијем

У анализи Оебса из 2004. године, представник за слободу медија ОЕБС препоручио је да би требало спровести потпуну истрагу о раду електронских медија на Косову, албанских и српских, за време догађаја од 16. и 17.марта. Такође се и у извештају захтева и успостављање једног локалног електронског медија на српском језику за читаву територију Косова.

РТК на једној страни

Извештавајући о инциденту 16. марта, Радио телевизија Косова је јасно стала на једну страну, о чему сведочи време које је дато саговорницима. На садржај који је говорио у прилог чињеници да је то етнички мотивисаних злочина РТК је издвојио чак 258 секунди, док је само 12 секунди додељено другој страни.
- Неко је рекао да је инцидент етнички мотивисан. Пошто за сада немамо такву информацију, не можемо да је потврдимо, изјавила је у тих 12 секунди портпарол регионалне полиције УНМИК-а Трејси Бејкер. Сутрадан је освануо 17. март.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси