Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изборну тишину треба укинути
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2014.

Аутор: Н. Г. - Н. А. Извор: Информер

Изборну тишину треба укинути

Изборна тишина 48 сати уочи гласања невиђена је глупост коју треба одмах укинути, сматрају стручњаци! Саговорници Информера истичу да забране страначког оглашавања непосредно пре избора нема готово ни у једној модерној демократској држави, као и да таква пракса губи сваки смисао у време широко распрострањених друштвених мрежа и интернета!

Како преварити систем

Закон у Србији, наиме, забрањује „изборну пропаганду преко средстава јавног обавештавања и јавних скупова и објављивање процене резултата избора 48часова пре избора, па све до затварања бирачких места“.

Оваква правила у Европи примењују још само Русија и Француска, док су земље у нашем комшилуку тишину скратиле на 24 сата. Сасвим је занимљиво да би забрана пропаганде уочи избора у САД била чак и противуставна!

Програмски директор Цесида Марко Благојевић истиче да је предизборна тишинаодавно изгубила изворни смисао, јер се закон односи само на објављивање у медијима и организовање партијских скупова.

- Странке могу да деле летке, шаљу поруке бирачима и на тај начин се промовишу два дана пред изборе. Ово питање у закону је лоше формулисано, тако да данас кључна дисциплина за партије постаје како „преварити систем“ - наводи Благојевић.

Маркетиншки стручњак Борислав Миљановић сматра да је изборна тишина у ери интернета „чиста глупост“.

- То је анахрона тековина коју треба што пре укинути. Тако би била чиста ситуација и иста правила би важила у свим медијима. Није фер да на друштвеним мрежама може све, а на радију и телевизији не може. У 21. веку сви смо окружени интернетом, а немогуће је појединцима забранити коришћење Твитера или Фејсбука, тако да „утишана“ телевизија не служи ничему - истиче Миљановић.

Све или ништа

Професор Факултета политичких наука Синиша Атлагић подсећа да се предизборна тишина и раније кршила и телефоном и деловањем страначких активиста на терену, а да је то сада посебно изражено.

- Изборна тишина у пуном смислу подразумевала би и то да се са улица уклоне сви плакати, билборди као „тихи“ облик промоције, а не да се ограничи само на митинге и конвенције - наглашава Атлагић.

У којим земљама нема ћутње?

САД
Немачка
Белгија
Данска
Финска
Холандија
Исланд
Кипар
Норвешка
Португал
Швајцарска
Велика Британија

Брајовић: За новине нема казни

Генерални секретар УНС Нино Брајовић истиче да не постоје новчане казне за штампане медије који прекрше изборну тишину:

- РРА и Савет за штампу требало би да буду регулатори поштовања одредби закона о изборној тишини. За електронске медије прописане су новчане казне, али то не важи за новине.

Чекајте бре
Владимир Гоати, Транспарентност Србија

Изборна тишина је пожељна. Грађанима прија кад се у току та два дана та горућа питања скину с насловних страница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси