Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Криминализација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 02. 2014.

Аутор: Редакцијски коментар Извор: Данас

Криминализација

Уочи расписивања превремених парламентарних избора са разних страна се могло чути да грађани Србије треба да очекују кратку, али прљаву кампању. Можда, чак, прљавију од претходне, која је обиловала увредама, клеветама, измишљотинама, спиновањем... Тада су улоге биле другачије.

Водећа странка владе у оставци била је у опозицији и самим тим главна мета тадашње власти коју је предводила сада највећа опозициона странка. У међувремену су се улоге промениле. Бивша опозиција постала је власт и обрнуто.

Једна ствар је, ипак, константа. Жеља политичара да контролишу медије, чему се наша средства информисања, углавном због тешке материјалне ситуације, не опиру превише. Уколико се, пак, усуде да бар покушају да коректно раде свој посао - етикета им не гине. Раније смо били страни плаћеници, сада смо постали домаћи, јер нас Мирослав Мишковић плаћа да "криминализујемо" СНС.

Тако бар се да закључити из речи министарке енергетике и потпредседнице СНС Зоране Михајловић. Сем Данаса, министарка је у истом контексту поменула још неколико медија: Блиц, Нови магазин, Хепи ТВ. Према њеном мишљену, сви ми водимо прљаву кампању против ППВ Александра Вучића и његове СНС, а у корист Мирослава Мишковића и тајкуна. Мишковић је, сазнајемо из медија блиских "напредњацима", одрешио кесу и чак 100 милиона евра наменио кампањи против Вучића.

Та тврдња реална је колико и она изјава министра у оставци Милана Бачевића о 10.000 милијарди вредним кинеским инвестицијама, што се може видети и по нашим медијима. Где је та прљава кампања? Где је "удружени медијски подухват" против Вучића и СНС? Јел' ово што је министарка побројала "непринципијелна коалиција"? Узгред, зар критика није добродошла?

Напади политичара на медије нису никаква новост, а Данас их је бар искусио. Разни политичари су нас нападали, тужили, претили, затварали... Најжешће кад је садашњи ППВ био министар информисања. Тада смо плаћали астрономске казне по "Шешељевом" закону о информисању, тираж нам је плењен, новина затворена.

Ни "жути" нас нису "мазили". Ни њима нисмо били по вољи. Недавно је Вучић, у интервјуу британском магазину Монокл, признао да је политика вођена деведесетих била штетна по Србију. Зашто онда министарка Михајловић, пропагандна перјаница СНС, блати медије по угледу на деведесете? Да ли је то порука коју "проевропска" и "реформска" власт шаље медијима, пре свега Данасу? Да ли је слобода мишљења забрањена, а медијима боље да по мишљење иду у Немањину 11?

Када је Вучић постао ППВ, дошао је у нашу редакцију, пријатељски се извинио због таквог односа према Данасу. Па отуда можда и верујемо да Зорана само није имала "осећај за филинг".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси