Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС осудио нови напад на "Вијести"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2014.

Извор: РТВ

ОЕБС осудио нови напад на "Вијести"

Представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић и шеф делегације Европске уније у Подгорици Митја Дробнич осудили су данас нови напада на црногорски дневник "Вијести".

Јако сам забринута за безбедност новинара у Црној Гори. Данашњи напад је додатак на већ веома опасни тренд насиља и нетрпељивости према представницима медија у тој земљи", истакла је она у саопштењу.

Мијатовић је позвала власти да осуде и истраже нови инцидент, који је, како је констатовала, само један у серији напада на новинаре у Црној Гори.

Црногорске власти треба да схвате колико је озбиљан тренд насиља над новинарима и хитно се забаве питање некажањавања.

Мијатовић је казала да намерава да ускоро посети Црну Гору и тамо изнесе своју забринутост за слободу медија.

Шеф Делегације ЕУ изразио солидарност са редакцијом Вијести

Шеф делегације Европске уније у Подгорици Митја Дробнич данас је у знак солидарности посетио редакцију подгоричког дневника Вијести, којем је јутрос поново спаљен службени аутомобил.

Дробнич је посетио Вијести заједно са амабасадором Италије Винћенцом Дел Монаком и поновио да осуђује напад на новинаре и имовину тог листа.

Заменик главног уредника подгоричког Дана и председник Комисије за праћење истрага напада на новинаре Никола Марковић позвао је данас челнике тужилаштва и полиције да јавно саопште који су то "разумни" рокови за расветљавање бар једног напада на новинаре у Црној Гори.

Марковић је упитао да ли ће неко у држави преузети одговорност за нерасветљавање тих напада.

У изјави медијима он је навео да је последњи у низу напада на Вијести доказ "да у не постоји "или политичка воља или професионална способност да се овакви вандалски поступци расветле".

"Амбијент линча који се производи када су у питању независни медији, али и сви критичари режима, погодује оваквим нападима и несумњиво инспирише нове. Надлежни органи су дужни да заштите новинаре, медије и њихову имовину или да поднесу одговорност за непроналажење нападача", навео је Марковић.

Непознати починиоци запалили су јутрос службено возило листа ”Вијести” у Булевару војводе Станка Радоњића, у Подгорици, што је још један у низу напада на имовину тог дневника.

Како је саопштила црногорска полиција, возило марке “нисан” је поливено бензином и запаљено, а у пожару је изгорео предњи део аутомобила.

Полиција је извршила увиђа и у току је истрага о овом нападу.

Овај напад је најновији у серији атака на имовину и новинаре дневника Вијести. Експлозив велике разорне моћи бачен је 26. децембра на редакцију листа, направљена је већа материјална штета, али није било повређених.

Редакција је каменована 8. новембра, “Вијести” су нападнуте и у октобру током Параде поноса.

У августу прошле године је испред куће новинара “Вијести” Туфика Софтића бачена експлозивна направа.

Полиција и тужилаштво још нису решили ни серију паљења аутомобила “Вијести” у љето 2011. године, када су у року од неколико месеци запаљена четири возила тог дневника.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси