Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет РРA ће свакодневно надзирати телевизијске програме док не прође гласање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2014.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Савет РРA ће свакодневно надзирати телевизијске програме док не прође гласање

Предизборне кампање на телевизијама још нису ни почеле, јер странке спотове и закупљене термине чувају за финиш, али Републичка радиодифузна агенција већ даноноћно надзире имају ли медији своје политичке фаворите.

 

Објављено је Опште обавезујуће упутство емитерима којег ће морати да се придржавају до краја изборне трке и које је идентично оном које је примењивано пре две године.

Још нико није кажњен, али „пацку“ би могла да добије ТВ Палма плус која је у једном дану емитовала три и по сата програма посвећеног промоцији листе СПС-ПУПС-ЈС.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже за „Новости“ да странке сваког дана имају право на пет минута плаћеног програма, који не сме да буде између 19 и 23 сата.

- Ово правило важи за комерцијалне телевизије, док јавни сервиси не смеју да продају те термине. И у оквиру стандардних рекламних блокова партије имају шансу да се огласе. Једном у току кампање свака изборна листа може да закупи пола сата на комерцијалној телевизији за емитовање предизборне конвенције.

Мимо овога, телевизије могу да организују дебатне емисије и у госте позивају политичаре, али са ознаком „предизборни програм“. Све странке у информативном програму морају да буду равномерно заступљене и на крају кампање РРА ће измерити да ли су то правило поштовали.

Очи су посебно упрте у спотове, јер је искуство претходних избора показало да је било много негативних кампања. Биће кажњавано емитовање изјава и приказивање наступа лидера супарничких табора, без њиховог одобрења. То је до сада рађено увек у негативном контексту и без одобрења.

На последњим изборима због разних прекршаја изрекли су 42 опомене (најблажа казна) и једно јавно упозорење (друга по тежини). Ако исте телевизије сада поново прекрше правила, следи тежа казна - привремено одузимање дозволе, а ако се и тада оглуше о Обавезујуће упутство, могу и трајно да остану без фреквенције.

Апел Министарства

Министарство културе и информисања апеловало је на политичке странке, медије и остале учеснике у изборном процесу да својим изјавама, текстовима и поступцима не доприносе „наставку опасног тренда загађења јавног простора“.

Позвали су све странке и појединце на максимално поштовање изборних правила, новинаре на поштовање професионалног кодекса, а еснафска удружења и регулаторна тела да у оквиру својих овлашћења дају максималан допринос томе.

Мрки пропало “Вече”

Договор о гостовању Милутина Мркоњића у емисији „Вече код Ивана Ивановића“ пао је у воду, јер је политичарима забрањено да гостују у забавним емисијама док не прођу избори. Пре две године, телевизије су нашле рупу у закону, тако што су стандардни забавни програм преименовали у информативни, у коме су политичари певали, свирали, причали вицеве, али и промовисали своју политику.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси