Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саслушани Брaцановић и Попивода у случају “Ћурувија”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2014.

Аутор: Д. Чарнић Извор: Политика

Саслушани Брaцановић и Попивода у случају “Ћурувија”

У истрази убиства новинара Славка Ћурувије, јуче су у Тужилаштву за организовани криминал као сведоци саслушани некадашњи заменик директора БИА Милорад Брацановић и бивши заменик начелника Друге управе ДБ за обавештајне послове Милан Попивода. Данас се навршава месец дана од почетка истраге и истиче једномесечни притвор који је одређен осумњиченима Милану Радоњићу и Ратку Ромићу. Очекује се нова одлука суда о притвору.

 

Како је за „Политику” рекао Миљко Радисављевић, специјални тужилац, Брацановић и Попивода испитани су о информацијама које имају о активностима Ресора државне безбедности и појединих припадника те службе, у време убиства Славка Ћурувије, а међу којима су Милан Радоњић и Ратко Ромић, који су осумњичени да су учествовали у ликвидацији тог новинара.

Радисављевић није могао да открије детаље исказа Брацановића и Попиводе, будући да је истрага још у току.

Према сазнањима „Политике”, Брацановић и Попивода немају непосредне информације о убиству Ћурувије.

Никола Баровић, заступник Ћурувијине супруге Бранке Прпа, присуствовао је саслушањима сведока заједно са колегом Рајком Даниловићем, заступником, Ћурувијиног брата Јове Ћурувије. Он није могао да саопшти детаље из истраге, подсећајући да су ти подаци службена тајна.

„Заступници жртве поново нису обавештени, нити су позвани да присуствују саслушањима сведока. Ми се информишемо од других колега о датумима саслушавања. То говори о односу који држава, која је организовала убиство Ћурувије, и сада има према оштећеном”, изјавио је за наш лист адвокат Баровић, истичући да нема поверења у поступак који води тужилаштво.

Милорад Брацановић, некадашњи заменик Милорада Улемека у ЈСО, а касније и заменик шефа БИА био је осуђен на четири године затвора због непријављивања убиства Ивана Стамболића и атентата на Вука Драшковића, али је ту казну Врховни суд Србије преполовио. Затим је Врховни суд, марта 2009, одлучио да се Брацановић превремено условно пусти на слободу због доброг владања. Он је у пожаревачком затвору Забела провео непуних 18 месеци – од септембра 2007. до почетка марта 2009. године.

Милован Попивода, бивши шеф новосадске Државне безбедности, био је ухапшени у процесу против Станка Суботића Цанета и био је у притвору од јуна 2007. до маја 2008. године. Њему је суђено у групи од 13 окривљених за шверц цигарета, али је одлуком Специјалног суда ослобођен оптужби. Ту пресуду је укинуо Апелациони суд и у току је нови судски процес. Њему је приписано стопирање контроле магацина у Футогу, а касније у Руменки, где су нађене цигарете.

До сада су у истрази убиства Ћурувије исказе дали заштићени сведоци Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, звани Ђура Мутави. Они су испричали да су Милорад Улемек Легија и Душан Спасојевић хтели да убију Ратка Ромића, осумњиченог актера у убиству Ћурувије, и Мирослава Курака, који се терети да је убио Ћурувију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси