Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Број убијених и ухапшених новинара драматично расте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Број убијених и ухапшених новинара драматично расте

У последње две године број убијених или ухапшених новинара драматично је порастао, навео је Комитет за заштиту новинара (CPJ) у годишњем извештају. Највише новинара убијено је у Сирији, док је у Турској највећи број њих ухапшен, наводи се извештају "Напади на медији" објављеном синоћ у Њујорку.

 

У извештају се "као растућа претња" осуђује и све опсежније шпијунирање које спроводе тајне службе САД и других земаља.

"Последње две године биле су апсолутно ужасне, најгоре у историји CPJ", изјавио је директор комитета Џоел Сајмон.

У 2013. ухапшено је 211 новинара, а чак 70 убијено, док је претходне године погинуо 21 новинар, а 232 њих је затворено.

Сајмон је оценио да је узрок оваквих резултата оружани сукоб у Сирији где "нема никаквог поштовања за рад медија" и где су новинари мете или гину у размени ватре.

Главни разлог за хапшење и затварање новинара су оптужнице у оквиру борбе против тероризма.

У извештају се наводи да за 94 одсто убиства новинара у 2013. нико није оптужен. Највеће погоршање у медијским слободама забележено је у Египту, па је тако та земља први пут у 2013. у самом врху листе по броју ухапшених новинара, а трећа по броју погинулих новинара.

Сирија је и даље најопаснија земља за рад новинара, са више од 63 новинара погинулих од 2011, а само у протеклој години погинуло је њих 29. Више од 80 новинара отето је у тој земљи од избијања сукоба пре три године, а само у 2013. њих 57.

У Турској је ухапшено највише новинара - 40, додаје се у извештају.

Комитет је навео и да су САД шпијунирањем "подриле своју глобалну лидерску позицију у борби за слободу изражавања и отвореност интернета", поготово у напорима да се умањи репресија и ограничавање интернета у земљама попут Кине и Ирана.

У Ирану се у затворима налази 35 новинара, а у Ираку је у 2013. погинуло десет новинара.

Кина је трећа земља по броју затворених новинара - 32 ухапшено је у прошлој години, док је друга земља у Азији по броју ухапшених новинара Вијетнам, где је у 2013. затворено њих 18.

У Русији "атмосфера у области слободе штампе и изражавања није била тако лоша од пада Совјетског Савеза", наводи се у извештају CPJ.

У Латинској Америци - Мексико, Бразил и Колумбија налазе се у десет најгорих земаља света по борби против насиља над новинарима. У Венецуели више нема "поузданог независног и критичког медија", закључује се у извештају Комитета за заштиту новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси