Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  (Не)оправдана љутња министарке Михајловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Аутор: Ј. Церовина Извор: Политика

(Не)оправдана љутња министарке Михајловић

Министарка енергетике и потпредседница Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић љутито је јуче реаговала на информацију која се појавила у медијима да је Агенција за борбу против корупције против ње покренула поступак у коме ће утврдити да ли је прекршила закон злоупотребивши министарску позицију у страначке сврхе.

Наводећи да такве оптужбе не стоје, она се у саопштењу критички осврнула на рад ове институције оптуживши је да је више заинтересована за привлачење пажње јавности сензационалистичким насловима у медијима, него за праћење законитости рада носилаца јавних функција.

Михајловићева је, како је рекла, упутила и допис директорки те агенције Татјани Бабић, у коме је тражила објашњење за наводе да је злоупотребила министарску функцију у страначке сврхе. Михајловићева је замерила агенцији и што је о овом поступку сазнала из медија.

„Институције треба да функционишу, али ми као функционери у влади треба да будемо информисани о томе, а не да преко медија разговарамо једни са другима” рекла је Михајловићева додајући да посао министра сада ради истим интензитетом као и првог дана.

„Иако је техничка влада, не можете сада да зауставите послове”, рекла је Михајловићева.

Како је појаснила директорка агенције, ниједан функционер још није окривљен да је прекршио Закон о Агенцији за борбу против корупције. Према њеним речима, агенција од почетка изборне кампање прати медијско извештавање, пријаве грађана, проверава и прикупља податке, доказе и изјаве функционера у свим случајевима у којима постоји евентуална сумња о злоупотребама.

Одговарајући на новинарско питање да ли је до сада неко „повредио закон”, Бабићева је нагласила да Закон о Агенцији за борбу против корупције предвиђа поступак за који је потребно одређено време.

„Било би неозбиљно да кажем да је неко повредио закон док поступак не буде окончан, када буде окончан, функционер има право да се изјасни и уколико агенција одреди евентуалну меру, јавност ће бити обавештена”, истакла је Бабићева.

Питање границе између злоупотребе државне функције у партијске сврхе и редовног рада министара техничке владе редовно се поставља у свакој предизборној кампањи.

На почетку ове кампање непосредан повод за то питање били су сусрети министарке са грађанима у Градској кући у Новом Саду и у Скупштини Београда, што је некима личило на злоупотребу јавних ресурса у изборној кампањи. Како су у уторак рекли за „Политику” у Агенцији за борбу против корупције, из информација доступних у медијима не произлази да је Михајловићева повредила члан 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Уз то су још подсетили да су, на основу информација објављених у медијима, сусрети министарке и грађана део њених редовних активности које се спроводе још од 15. јуна 2013. године.

Критици Михајловићеве на рачун агенције прикључила се јуче и Јелена Триван, бивша потпредседница Демократске странке, која је данас активна у невладином сектору. Према њеним речима, ово није први пут да функционери из медија сазнају о поступцима, те да чланови агенције често и сами крше закон коментаришући поступке.

Триван је, како преноси Танјуг, истакла да понашање агенције одмаже поверењу у институције и борбу против корупције. „Борба за независне институције неће бити могућа уколико те институције не поштују законе који уређују њихов рад и уколико водећи поступке преко медија постају политички чиниоци”, навела је Триванова.

Према њеним речима, свакако није од користи када политичари критикују рад независних институција, али оне не смеју бити независне од закона и морала.

Из Демократске странке, међутим, поручују да оваквим понашањем Српска напредна странка застрашује независне институције у Србији. У саопштењу ове странке, како преноси Танјуг, наводи се да је изјава потпредседнице СНС-а Зоране Михајловић, у којој оптужује Агенцију за борбу против корупције за сензационализам и пристрасност, још један у низу недопустивих испада чланова СНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси