Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како је Хилари хтела да ућутка новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Аутор: Ј. Стевановић Извор: Политика

Како је Хилари хтела да ућутка новинаре

Феминисткиња и политичарка која је живот посветила служењу Америци, имиџ је којим је Хилари Клинтон већ, иако незванично, почела да се кандидује за следеће председничке изборе, али управо објављени документи говоре о њој сасвим супротно – као о особи која мало поштује жене и, изнад свега, „безобзирно” жели да влада.

Ово открива дневник њене блиске пријатељице који се појавио у јавности захваљујући сајту „Вашингтон фри бикон”. Дајен Блер је током деведесетих записивала разговоре које је водила са Клинтоновима, а белешке је после њене смрти 2000. њен супруг поклонио Универзитету Арканзас, где их је конзервативни портал и пронашао.

Блерова, некада професорка политичких наука на поменутом универзитету, записала је да Хилари Клинтон никада није кривила свог супруга Била Клинтона за аферу коју је имао са младом приправницом.

Кривицу је пребацивала мало на себе, али највише на Монику Левински за коју је казала да је „нарцисоидна, луда карикатура”.

Скандал са 22-годишњом девојком која је тек завршила факултет и најмоћнијим човеком света изашао је на видело 1998. када је Левински обелоданила да су њих двоје више пута имали орални секс. Клинтон је то прво негирао, а онда је, под притиском медија, признао. Хилари је, бележи њена пријатељица, тврдила да њен муж није искористио моћ да би девојку на пракси приволео на секс.

„Хилари је инсистирала, без обзира на то шта су људи говорили, да је то било грубо неприкладно понашање, али да је било уз пристанак као и да то није био прави секс”, записала је Блерова.

Рејтинг Хилари Клинтон био је највећи током скандала „Левински” и потпомогао је њен директнији улазак у политику, на место сенатора Њујорка 2001. Американци су у великој мери гајили симпатије према пониженој првој дами, мада је она, откривају белешке Дајен Блер, себе пре видела као кривца за мужевљев скандал а не његову жртву.

Ово откриће долази у време када сви очекују да ће Клинтонова, која у Америци важи за феминисткињу, истаћи номинацију за председничке изборе 2016, и када њене демократе оптужују Републиканску странку да је покренула „рат против жена” јер се многи чланови те странке противе праву на абортус.

На честе прозивке демократа, републикански сенатор Ренд Пол из Кентакија је недавно подсетио на то да је Бил Клинтон и на месту шефа државе био сексуални предатор.

Блерова, која је радила у председничким кампањама Била Клинтона 1992. и 1996, написала је да је сличан скандал прогонио Клинтонове када су први пут бацили око на Вашингтон.

Моћна политичка породица смишљала је како да заустави писање новина о афери Клинтона и Џенифер Флауерс која је тврдила да је 12 година била у вези са Клинтоном. Стратегија коју су смислили била је да се ова жена облати у јавности као „варалица, лажов и могуће и криминалац да би се зауставила ова и сличне приче”.

Записи кућне пријатељице Клинтонових откривају и то да је Хилари за новинаре сматрала да „имају велики его, а немају мозак”, као и да јој никако није било јасно зашто су сви у Вашингтону „тако нестрпљиви да их (Клинтонови) униште”.

„Знам да људе збуњује када променим фризуру, знам да би требало да се претварам да немам своје мишљење, али једноставно то нећу да урадим. Навикла сам да побеђујем и намеравам да победим под мојим условима”, казала је Клинтонова својој доброј пријатељици.

Овај инсајдер открива и то да је Клинтонова била суочена са резултатима јавног мњења који су показали да бирачи мисле да „само неко превише политички амбициозан, превише јак и превише безобзиран може да преживи такве контроверзе”.

Како су они који су је сматрали „суровом” били већина међу гласачима демократа, Хилари Клинтон је изгубила на изборима за номинацију Демократске странке 2008.

Тако је пропао други поход на Белу кућу бивше „прве породице”.

Трећи се спрема за 2016. када ће Американци одлучити да ли са Клинтоновима желе „још један круг”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси