Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Аутор: Никола Томић Извор: Данас

Министарка

А баш нисмо хтели да се данас поново бавимо Зораном Михајловић.

Слична тема, иста личност, прети да буде досадно. Али, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине у оставци направила је јуче још једну грубу и опасну грешку. И политичку и, да се тако изразимо, институционалну.

Након што је оптужила Данас да „криминализује“ СНС, чија је потпредседница, Михајловићева је јуче у саопштењу за јавност министарства које предводи, а што је редакцијама послато из Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије, оптужила Агенцију за борбу против корупције за „сензационализам“ и политичку пристрасност. Између осталог.

Зорана Михајловић је министарка, у оставци, „техничка“, небитно, али је министарка, представница извршне власти, висока државна функционерка, која је с те позиције, користећи владине канале комуникације, ушла у политички обрачун са Агенцијом, независном државном институцијом, чије највише званичнике бира Народна скупштина, којој и подноси извештаје и која је контролише.

Министарка Михајловић је јавно, саопштењем, оспорила ауторитет Агенције. То до сада ниједан високи државни функционер није урадио. Критиковали су Агенцију, њене методе и решења, представници појединих политичких странака, али министар никако. Јер такав поступак, између осталог, и можда пре свега, може да се тумачи као подривање ауторитета једне државне институције, следствено подривање институционалног система. И, специфично, министарка и потпредседница СНС жестоко је критиковала институцију задужену за системску борбу против корупције, што је један од приоритета и још актуелне владе и њених напредњака. И Александра Вучића.

Има права Михајловићева да буде лично незадовољна информацијом да Агенција проверава да ли је она у изборној кампањи злоупотребила јавну функцију и тиме прекршила Закон о Агенцији (који, опет по закону, само Агенција и правосуђе имају право да тумаче). Али, личној фрустрацији се не сме давати одушак употребом јавне функције и државне позиције. И оспоравањем друге државне институције. То води у самовољу. Аутократију или анархију.

Има ли Зорана Михајловић подршку Александра Вучића за своје најновије поступке? Вучић је јуче био на преговорима у Бриселу. Биће занимљиво данас сазнати његов званичан став.

Аутор је уредник „Изборне грознице“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси