Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарка Михајловић наставља нападе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Аутор: Лидија Валтнер Извор: Данас

Министарка Михајловић наставља нападе

Министарка енергетике и заштите животне средине Зорана Михајловић, после оптужбе да Данас „криминализује“ СНС, сада је устврдила да је Агенција за борбу против корупције, независна државна институција чији рад надгледа Скупштина Србије, „сензационалистичка“ и политички пристрасна.

 

Михајловићева је саопштењем за јавност реаговала на информацију да Агенција прикупља податке о њеном понашању и изјавама као јавне функционерке у изборној кампањи. У Агенцији је Данасу, поводом министаркиних тврдњи, речено да нема разлога за „теорије завере“.

Зорана Михајловић је у саопштењу навела: „Оптужбе Агенције да сам као министар, наводно, злоупотребила јавну функцију и јавне ресурсе у актуелној предизборној кампањи, апсолутно не стоје и говоре да је ова институција више заинтересована за привлачење пажње јавности сензационалистичким насловима у медијима него за праћење законитости рада носилаца јавних функција.“

Према њеном мишљењу, о томе најбоље говори чињеница да је о „оптужбама“ које се износе на њен рачун сазнала из медија, „будући да јој се овим поводом Агенција још није званично обратила“.

Михајловићева каже и да ће се „радо одазвати позиву Агенције да разговарамо о оптужбама које ми се стављају на терет. Наравно, под условом да је ова институција заинтересована да своја сазнања провери пре него их пласира директно у медије“.

Њој је, каже, жао што Агенција није са једнаком пажњом контролисала понашање претходне владе у изборној кампањи, посебно тадашњег председника Србије или градоначелника Београда. Рекла је и да не „нема намеру да не ради свој посао због тога што је у току предизборна кампања“.

„Агенција ни у једном тренутку није оспорила право функционера да у кампањи наставе да раде свој посао. Штавише, то им је и обавеза. Али, оно што не смеју да чине радећи свој посао и наступајући у медијима у својству државних функционера јесте да износе ставове и дају обећања у име своје политичке странке. Не смеју ни да користе оно што им је држава ставила на располагање ради обављања државних функција у сврху промовисања својих политичких странака, речено је Данасу у Агенцији.

Према томе, кажу у Агенцији, ни у овом као ни у свим осталим случајевима нема места „теоријама завере“.

„Ствари су једноставне. Агенција је независан и самосталан државни орган, који је надлежан за спровођење Закона о Агенцији.“

Адвокат Слободан Бељански, ранији члан Одбора Агенције за борбу против корупције, за Данас каже да је ова независна институција дала, у оквиру својих надлежности, одмерен и добро избалансиран одговор на питање Данаса да ли Зорана Михајловић крши закон, „у коме никога не оптужује и ништа не прејудицира“.

„Насупрот томе, госпођа Михајловић, уместо да као високи функционер извршне власти даје подршку самосталном и независном државном органу који има контролна и регулаторна овлашћења, неосновано унапред оптужује овај орган за пристрасност и политички интерес. Тако би се само могао нарушити ауторитет институција које би требало да допринесу успостављању правне државе и да се старају о томе да носиоци јавних функција одржавају претпостављено поверење грађана“, указао је Бељански.

Подсетимо, Агенција је у мају 2012. поднела прекршајну пријаву против Зорана Станковића, тадашњег министра здравља, због кршења Закона о Агенцији, односно одредбе којом се забрањује коришћење државних ресурса у страначке сврхе. Станковић је у априлу у својству министра здравља учествовао на скупу о здравству у Копенхагену у Данској, где је дао изјаву као кандидат за председника Србије. Поступак по жалби функционера је у току, наводе у Агенцији.

Тасовац ћути

Министарство културе и информисања, и министар Иван Тасовац, већ други дан одбијају да се одреде према нападу министарке Зоране Михајловић на Данас, који је оптужила да „криминализује“ њену СНС.

Министар Тасовац и државни секретар Саша Мирковић нису одговарали на позиве, поруке и званичне дописе новинара нашег листа. Контактираћемо их и данас. У заштиту Данаса стали су, између осталих, представници НУНС и НДНВ, док УНС такође ћути.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси