Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Медијска суђења урушавају систем"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2014.

Извор: РТС

"Медијска суђења урушавају систем"

Суђење путем медија има за ефекат урушавање система, каже Вида Петровић Шкеро објашњавајући да тада људи који имају случај пред судом губе свој ред. Политичари не смеју поново пред изборе да судство употребљавају у своју корист, наглашава бивша председница Врховног суда Србије.

 

Бивша председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро каже да независно судство не може да води борбу против медија, као и да медијско суђење за последицу има урушавање система и поништавање ефекта реформи.

"Када се утврди кривица може се саопштити да неко сноси одговорност и проверити шта је учинио Врховни савет судства. Унапред медијско суђење за ефекат има урушавање система што неће допринети поверењу грађана у суд", рекла је Петровић Шкеро гостујући у Дневнику РТС-а. 

Поновила је да систем и држава морају да обезбеде услове за вођење поступака и на изјаву министра правде Николе Селаковића да "судије морају да схвате да држава не постоји због њих, већ су они ту због државе и грађана" додала да је изостао наставак да "политичари не смеју пред изборе да судство поново користе у своју корист као мету за поткусиравање."

Говорећи о суђењу за погибије у дискотеци "Контраст" у Новом Саду истиче да је обраћање медијима постало начин да се дође до решења.

"Ако погледамо медије уназад сусрећемо се са низом питања где су грађани искористили право да се обрате медијима, а онда реагују и министри, влада, председникова служба", каже Петровић Шкеро упозоравајући да тада људи који имају случај пред судом "губе свој ред".

"Увек ћу рећи да судство сноси велики део кривице, али и политичари су јако криви", каже Петровић Шкеро и додаје да од 2000. имамо поступак реформисања, "сваки министар почиње реформу испочетка". 

Наглашава да закон јасно каже да министар може да контролише начин примене судског пословника, али ништа више.

"Да ли је судија добро проценио не може министарство да процењује, али председник суда има обавезу да води рачуна и о ситуацији да суд буде ажуран, ако то не уради председник тог суда, може председник Вишег суда", рекла је Петровић Шкеро.

Мора се утврдити како се поступало у поступцима и како је суд судио, па тек онда доносити закључак, истакла је Петровић Шкеро.

Наглашава да казну треба да добије онај ко има кривицу, а у случају Михаља Кертеса треба казнити систем јер се изменило неколико судија, а више тужилаца поступало у поступку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси