Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија: Србија се са 63. попела на 54. место
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2014.

Извор: Танјуг

Слобода медија: Србија се са 63. попела на 54. место

Србија је 54. земља на светској ранг листи по слободи медија, испред Хрватске, БиХ, Македоније и Црне Горе, наводи се у извештају Репортера без граница.

 

Наша земља "попела" се на листи Репортера без граница у односу на прошлогодишње истраживање, када је била на 63. месту на листи од укупно 180 земаља. Међу бившим југословенским републикама, испред Србије је и ове године Словенија којој је припало 34. место, док је Хрватска на 65. позицији, а Босна и Херцеговина једно место иза Хрватске.

У Индексу слободе медија у свету за 2014. годину, Румунија је на 45. месту, Косово, које је анализирано одвојено од Србије, је рангирано на 80. месту, Албанији је припало 85. место, док се Грчка нашла на 99. позицији, а Бугарска одмах иза ње. Црна Гора заузима 114. место, а Македонија је 124. на листи.

У извештају групе са седиштем у Паризу наводи се да је у Хрватској, која на пољу слободе медија има још доста посла, државна телевизија ХРТ критикована због недовољне независности после реформи спроведених под мандатом премијера левог центра Зорана Милановића и политичке контроле владајуће партије над емитовањем информација.

Иако је Македонија окренута реформама које би требало да је изведу на пут ка чланству у ЕУ, слобода медија се у тој земљи значајно крши, са хапшењем истраживачких новинара, оцењује се у извештају Репортера без граница, који су ову бившу југословенску републику сада рангирали као 124. на листи, а прошле године је била на 116. месту.

Безбедност новинара и даље је главни разлог за забринутост и у Црној Гори, која заузима 114. место - за једно ниже у односу на прошлу годину, где су независни новинари жртве не само физичких претњи и већ и кампања мржње и вулгарних увреда, наводи се у документу, у којем се Балкан назива "буретом барута" за новинаре.

Кад је реч о Албанији, Репортери оцењују да је у у медијској историји те земље окренута нова страница са променом владе после избора 2013, те амбициозним програмом који предвиђа закон о унапређењу транспарентности медијског власништва, јачању независности јавног сервиса и гарантовању медијског приступа информацијама државних ентитета.

Бугарска је, према најновијем Индексу слободе медија, најниже рангирана земља чланица ЕУ, у којој су новинари често били жртве политичког насиља током петомесечних протеста 2013, на којима се позивало на оставку владе, а независни новинари, посебно истраживачки, изложени су узнемиравању.

Репортери оцењују да се слобода медија увелико гази и у Грчкој, која је пала за више од 50 места на Индексу у року од само пет година, земљи у којој су многи новинари незапослени услед економске кризе, а извештачи који покривају честе уличне протесте против мера штедње жртве су и полицијског насиља и напада демонстраната.

Репортери без граница у извештају подсећају да је прошла година била прекретница у медијској историји Грчке, када је у јуну премијер Антонис Самарас, под притиском да смањи буџетски дефицит, донео одлуку без преседана у једној земљи чланици ЕУ да затвори национални сервис ЕРТ, сачињен од четири ТВ станице и пет радио станица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси