Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Све чешће сајбер насиље над децом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2014.

Извор: РТВ

Све чешће сајбер насиље над децом

Данас се обележава Дан безбедног интернета. Србија је једна од земаља која ће 11. фебруар посветити сигурнијем коришћењу интернета и спречавању његове злоупотребе, поготово када су деца у питању.

Популарност у стварном свету, данас се стиче путем компјутера. На фејсбуку и твитеру, популарност зависи од броја пријатеља и изазовних фотографија, поготово код девојака. У Србији све попупарнија постаје и ask.fm, друштвена мрежа која у свету изазива доста контроверзи јер омогућава да се анонимо постави било какво питање на нечијем профилу.

Комуникација међу младима практично се преселила у виртуелни свет и одвија се преко друштвених мрежа, па се на интернет увелико преселило и насиље, како међу децом, тако и над њима. Упркос томе, Србија нема довољно уређену правну регулативу када је у питању злоупотреба деце на интернету, показало је истраживање покрајинског омбудсмана.

"Све је неуређено, некако мистериозно, тајанствено, а чињеница је да су наша деца све више изложена злостављању ове врсте, експлоатацијом путем интернета”, каже покрајински омбудсман.

Гашење интернета није решење и то неће умањти жељу и потребу деце да буду активна на друштвеним мрежама, сматрају стручњаци. Ефектније је како напомињу да се кроз разговор са њима , али и родитељима и просветним радницима, објасне све последице неопрезног коришћење интернета, како не би упали у замку све присутнијег сајбер насиља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси