Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Караџић: Обратите се РРА у случају притисака на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2014.

Извор: Аутономија

Караџић: Обратите се РРА у случају притисака на медије

Заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Горан Караџић позвао је данас медије да поштују Закон о оглашавању, Закон о радио-дифузији и упутства РРА током предизборне кампање и апеловао на њих да се обрате РРА уколико буду изложени политичким или економским притисцима или уколико имају недоумице.

 

Караџић је на консултацијама са медијима у Новом Саду рекао да медији имају право по закону да одбију да емитују проблематичан спот.

“Уколико имате дилему да ли се неким материјалом крши закон, можете да се обратите Савету РРА и добићете одговор у року од 24 сата. Уколико емитери доживе политички или економски притисак, слободно нам се обратите”, поручио је Караџић.

Према његовим речима, највећи проблем на изборима 2012. године биле су класичне огласне поруке, које у себи садрже поруке које Закон о оглашавању забрањује.

“Обавили смо разговоре са представницима свих изборних штабова чије су листе до сада проглашене и упозорили смо их на одредбе Закона о оглашавању. За очекивати је да они који воде кампање поштују закон. Ту пре свега мислим на туђ лик, туђ глас који се користи у рекламном споту”, рекао је Караџић.

Додао је да други део проблема представљају плаћени термини и апеловао на медије да поштују ограничења од пет минута за представљање сваке изборне листе сваки дан, и од 30 минута једном у кампањи, без обзира на могуће економске и политичке притиске. Он је поручио да медији чији су оснивачи локалне самоуправе немају право да наплаћују термине за петоминутна и получасовна представљања странака и изборних листа.

Горан Караџић је навео да је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма недавно у једном дану на ТВ Палми плус емитовао три и по сата предизборног програма само о својој странци и додао да је то “апсолутно неприхватљиво”.

“Не може закон да важи за све а да не важи за једног у Србији. Ја сам за то да се такво понашање најстроже санкционише”, рекао је Караџић и поручио да се ТВ Палми плус може десити и да им буде привремено одузета дозвола за емитовање.

На питање ко ће контролисати нелегалне емитере, Караџић је рекао да је Савет РРА тражио од изборних штабова да се уздрже од било какве сарадње са пиратским медијима.

“Сасвим је логично да изборни штабови пиратским емитерима не дају ни један динар, иако су нелегални емитери спремни да продају огласни простор по веома ниским ценама. Не могу да замислим да неко учествује на изборима, а жели да крши закон”, рекао је Караџић и позвао легалне емитере да обавесте Савет РРА у случају да примете предизборни програм на пиратским медијима.

Према његовим речима, у Војводини нема ни једног инспектора за телекомуникације, због чцега је ова покрајина постала “легло пиратерије”.

Он је казао да је проблем у томе што још увек није примењен Закон о надлежностима Војводине, који предвиђа да ова покрајина има ингеренције у надзору телекомуникација, али још увек нема ни једног инспектора, док у Србији има пет инспектора.

Караџић је рекао да је немогуће обезбедити изборну ћутњу на интернету, друштвеним мрежама и онлајн медијима.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић апеловала је на штампане медије да поштују право на деманти, које се често не поштује у домаћим новинама. Упозорила је штампане медије да не објављују нетачне и непроверене информације и да не верују слепо изворима.

Она је казала да ће Савет за штампу и током предизборне кампање решавати жалбе и представке грађана, као што то и иначе ради. Када су у питању резултати истраживања јавног мњења, медији морају јасно нагласити да је реч о истраживању, као и чињенице о томе ко је организовао то истраживање јавног мњења, казала је Гордана Новаковић.

Упозорила је медије и да избегавају прикривено оглашавање, односно да политичку и страначку пропаганда представљају као информативне текстове. Она је прецизирала да је Савет за штампу надлежан и за онлајн медије, али не и за друштвене мреже, попут Фејсбука (Facebook) и Твитера (Twitter) и за друге портале који нису медији. Савет за штампу ће одлучивати и по жалбама грађана на коментаре на порталима онлајн медија, навела је Гордана Новаковић.

Консултације са медијима у Независном друштву новинара Војводине организовали су ОЕБС, РРА и Савет за штампу.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

14.02.

2014.

Radio... [нерегистровани] у 09:00

Obratili smo se...

Goran Karadžić: "...možete da se obratite Savetu RRA i dobićete odgovor u roku od 24 sata".

Obratili smo se jula 2010. godine, prođe tri i po godine a odgovor još čekamo !!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси