Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министрака Михајловић оптужила Данас да криминализује СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2014.

Аутор: Е. Д. Извор: Данас

Министрака Михајловић оптужила Данас да криминализује СНС

Изјава министарке енергетике у оставци и потпредседнице Српске напредне странке Зоране Михајловић да Данас криминализује СНС представља класичан пример притиска власти на медије и слободу говора, сагласни су саговорници Данаса.

Гостујући у „Јутарњем програму“ ТВ Пинк, Михајловићева је јуче рекла да се против СНС води прљава кампања, у смислу да постоје купљени медији.

Она је навела да је „у дневним новинама, почев од Блица, Данаса, Наших новина и других, према начину на који пласирају информације, испада да је СНС криминализована, али да, напротив, није тако“.

Зорана Михајловић јуче није желела да одговори на питања Данаса на основу чега тврди да наш лист ради на криминализацији њене странке, на које текстове тачно мисли када то тврди, да ли сматра да су такве изјаве притисак на медије усред изборне кампање, као и да ли мисли да је такво понашање демократско, европско и фер. 

НАША ПРИЧА: Изборна грозница захватила српске политичаре

У Министарству културе и информисања Владе Србије наишли смо на ћутање надлежних од којих смо тражили коментар на понашање чланице те владе. Ћуте и у Удружењу новинара Србије (УНС), али има ко слободно говори. 

„Радо читам Данас. На медијској сцени Данас је скоро па инцидент, јер је новина која се, замислите, бави новинарством а не пропагандом. Нисам приметила да Данас било кога криминализује, али ако је СНС толико осетљива на јавни говор, како је могуће да нису приметили запомагање о криминализацији које стиже из Демократске странке“, оцењује за Данас угледна новинарка Даница Вученић, ауторка емисије „Један на један“ на РТВ Војводине.

Одговарајући на питање да ли би се изјава министарке Михајловић могла протумачити као притисак на медије, Вученићева каже да је то појава која је постала нормално стање. „Притисци на медије нису инцидент већ појава. Међутим, за мене није кључно питање да ли је нешто што се дешава притисак на медије, за мене је кључно питање да дефинишемо прво ко су медији у земљи, а онда када то урадимо, да се запитамо зашто ми новинари допуштамо да будемо у улози бубашваба, а не новинара. Дакле, зашто допуштамо притиске, због чега им се не одупиремо“, закључује Даница Вученић.

Владимир Гоати, председник Транспарентности Србија, оцењује за Данас да „никада није приметио да Данас криминализује неку политичку странку нити било кога“. „То би била опасна кривична радња, уколико би неки лист то радио. Ништа слично нисам приметио, управо сам супротно приметио, а то је да Данас доста одмерено пише о политичкој сцени и странкама“, истиче Гоати.

Према његовим речима, таква изјава једног носиоца јавне функције је опасна.

„Опасно је да неко даје себи за право да оцењује и жестоко критикује медије, без навођења конкретних доказа. Носиоци извршне власти не смеју себи то да допусте. Сумњати да неко некога криминализује је нешто доста озбиљно, то је кривично одговорна изјава. Не знам шта ће Данас да уради, али не искључујем могућност да се овај случај реши судским путем“, указао је Владимир Гоати.

Према речима Динка Грухоњића, председника Независног друштва новинара Војводине, „потпуно је јасно да је жеља СНС, као и претходне власти, уосталом, да потпуно покори све медије, у чему бивши радикали имају дебелог искуства“.

„Управо су њихови челни људи, а пре свих Александар Вучић, били међу ауторима и спроводиоцима најдраконскијег закона о медијима који је икад донет на тлу модерне Европе. Не чуде ме, дакле, тако тешке речи Зоране Михајловић, која је, ипак, потпредседница свог председника“, оценио је Динко Грухоњић, који сматра да је Данас један од ретких медија „који се труди да изгледа као праве новине“.

„Било би лепо да господа из СНС, када већ говоре о криминализацији медија, проговоре о таблоидима и начинима на које то функционише. Када је реч о криминализацији, СНС би требало да погледа у своје двориште, па да онда дели лекције за оно мало преосталих медија у Србији који мисле својом главом, попут Данаса“, сматра Динко Грухоњић.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, за Данас каже да је „чудно да је у фокусу госпође Михајловић Данас, за који се најмање може рећи да криминализује било кога, па и СНС, а да су ван њеног фокуса остали медији који се месецима баве криминализацијом првенствено политичких противника напредњака“.“Ту пре свега мислим на таблоиде који већ дуже време стављају на стуб срама све оне који нису на истој страни политичког деловања са СНС“, наводи Обрадовић.

Председник НУНС је оценио да се „оваквим изјавама покушава утишати и оно мало критичког јавног мњења у Србији“, као и да је поступак Зоране Михајловић „класичан пример притиска на медије и покушај да се утиче на уређивачку политику медија који нису по вољи власти или госпођи Михајловић лично“.

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, за Данас каже да је више него очигледно да СНС, директно преко својих функционера и индиректно преко својих медија, криминализује све који се усуде да кажу и најблажу реч критике њих као странке, „а не дај боже Александра Вучића“.

„Такав однос према малобројним медијима у којима се може чути критичка реч потврђује параноју, а потера за непријатељем се шири на медије, малобројне појединце и ТВ емисије у којима се не певају славопојке о СНС и њиховом лидеру. То не да може да се тумачи, него је уџбенички пример бахатог и бруталног притиска на медије и истовремено наговештај онога што нас тек чека у даљој кампањи, а вероватно и после ње“, закључио је Ђорђе Вукадиновић.

Екипа Данаса

(О „случају“ министарке у оставци и на странама „Изборне грознице“ I и III)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси