Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли су медији у Србији слободни?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2014.

Извор: Данас

Како коментаришете изјаву амбасадора САД Кирбија да слобода медија у Србији није тако лоша као што неки причају?

Да ли су медији у Србији слободни?

Јелка Јовановић

 

Независно удружење новинара Србије

Изјава Његове екселенције је дипломатска зато што не нарушава надлежност домаћина, али на неуобичајен начин објашњава померања на медијској сцени.

Није тешко сагласити се с оценом „није тако лоше, а може боље“. Још је лакше признати да економски параметри одређују слободу медијског делања. Неспорно је да у малој бари има много крокодила и да нови медији пишу нова правила. Ипак, мислим да је стање много горе него што се голим оком види и да су економске полуге у рукама политичких моћника и када је реч о традиционалним и када је реч о новим медијима.

Јелена Милић

Центар за евроатлантске студије

Има могућности да се каже шта се мисли у мање тиражним медијима и на социјалним мрежама, чак и у мејнстрим медијима ако се зна и хоће. Опасно је ћутање цивилног друштва, оно доприноси лакшој контроли медија. Нема дебате и иоле дубље анализе тема, пре свега у мејнстрим медијима, који су огласне табле, а они кључно формирају јавно мњење. Проблем је и што нема слободе народних посланика, или их нема довољно од интегритета, па су и скупштински преноси заглупљивање јавности. Искрено, није ни све што се штампа уистину медиј који има интерес јавности као приоритет.

Динко Грухоњић

Независно друштво новинара Војводине

Изјава господина амбасадора је прилично нејасно пренета. У сваком случају, ми смо веома незадовољни слободом медија у Србији, нарочито када је реч о такозваним традиционалним медијима. А још више смо забринути покушајима цензуре интернета и индицијама да је Србија увезла софтвере за масовно надгледање интернета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси