Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поништити конкурс за суфинансирање медија у Ковину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2014.

Извор: НУНС

Поништити конкурс за суфинансирање медија у Ковину

Независно удружење новинара Србије протестује поводом конкурса за суфинансирање локалних медија који је крајем јануара расписала општина Ковин, а због нејасних и нелогичних критеријума који наводе на сумњу да је реч о дискриминацији и притисцима на постојеће локалне медије.

НУНС позива надлежне у локалној самоуправи Ковина да овај конкурс пониште и распишу нови, у складу са принципима и критеријумима предвиђеним Медијском стратегијом.

Конкурс не предвиђа да медији који могу да конкуришу покривају општину Ковин, чиме се сугерише да за буџетска средства ове општине намењене информисању могу да конкуришу медији из било ког краја Србије.

Зачуђује, такодје, да су средства за које је расписан конкурс намењена искључиво за праћење рада локалне самоуправе и општинске управе, а не за информисање од јавног значаја.

Спорно је и то што је овим конкурсом обухваћено и комерцијално оглашавање општинске управе (продаја возила, огласи, новогодишње честитке и тендери и сл), иако је реч о наменским буџетским средствима опредељеним за јавно информасање.

Нејасно је и зашто је једини критеријум за суфинансирање локалних медија - број страна за новине, и број сати за радио станице. Ни речи о врсти и квалитету информативних садржаја, што би требало да буде кључни критеријум од јавног интереса у суфинансирању медија.

На крају, спорно је и то што конкурс локалне самоуправе није објављен у неком од локалних медија.

Секретаријат НУНС-а

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.02.

2014.

Jedna (jadna) redakcija [нерегистровани] у 09:50

... Konkusri, konkusri

Na sajtu Grada Smedereva, procitali smo Konkurs za javno informisanje gradjana. Naravno, uredno je objavljen i rok da je moguce prijaviti se u roku od 15 dana od dana objave Konkursa, ali N I G D E nije navedeno k a d a je Konkurs raspisan, i , sto je najvaznije K A D A je konkurs objavljen na sajtu Grada Smedereva, kako bi eventualni ucesnici znali do kada mogu podneti dokumentaciju.
Na zalost, kada smo u ime Redakcije pozvali broj ostavljen za kontakt ispred Gradske uprave Smedereva, receno nam je da je konkurs za 2014. godinu poodavno onocan, a da smo mi krivi sto se ranije nismo oglasili i sto redovno ne pratimo aktuelnosti na ovom sajtu.
Nadamo se da je onaj za koga je konkurs i raspisan, podneo dokumenta na vreme, znajuci (sigurno unapred) kada je konkurs objavljen, i zelimo mu da sa uspehom upotrebi dobijena sredstva. Srecno!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси