Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У памет се, господо политичари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2014.

Аутор: Тихомир Тришић Извор: Актер

У памет се, господо политичари

Протекле недеље, са првим данима предизборне кампање за ове ванредне парламентарне изборе, на површину је избио проблем употребе и злоупотребе интернета и друштвених мрежа poput Facebooka, Twitera и You Tuba у политичке и предизборне сврхе.

 

Повод је био ванредна ситуација на аутопуту код Фекетића, изазвана снежним падавинама, ветром и високим сметовима снега, који су изазвали саобраћајни колапс, блокаду аутопута и несрећну реакцију надлежних комуналних служби и државног врха.

Поступање Александра Вучића тог дана, његов одлазак на лице места и начин извештавања телевизија са лица места, значајан део интернет заједнице, оних активних на Tvviteru и Facebooku, доживео је као популистички наступ у предизборне сврхе, што је резултирало ерупцијом сатиричних видеоклипова и фотомонтажа на рачун лидера напредњака.

То само по себи не би изазвало толики проблем да се напрасно у целу причу није укључила извесна компанија ,,KVZ music" из Беча и масовно извршила цензуру на Yоу Тубу свих сатиричних клипова на тему Вучићевог боравка у Фекетићу и спасавања сад већ чувеног малпг анонимног Албанца.

Том погрешном потезу, као уље на ватру, дошло је и практично јавно признање извесног шефа интернет тима СНСа Марија Малетића, који је на свом Twiter налогу јавно потврдио да СНС стоји иза масовне цензуре сатиричних клипова на YоуТубу о Александру Вучићу. Лидеру напредњака тај интернет бунт у два дана нанео је већу политичку штету него цела опозиција за претходних годину и по дана од када је на власти. То је и сам Вучић схватио, истина касно. Он је демантовао да он лично и СНС имају било какве везе са интернет цензуром и тиме коликотолико примирио талас грађанског незадовољства интемет заједнице, али и скренуо пажњу и интересовање јавности од питања ко су заправо људи који су спровели ту цензуру. Одговор на то питање за лидера СНСа подједнако је политички штетан као и бујица сатире на његов рачун и већ претрпљена политичка штета.

Зашто правим оволики увод у целу ову причу? Зато јер је проблем велики и комплексан. Објективно, најутицајнији медији, како телевизије, тако и новине, певају исту песмицу Вучићеву, као ономад Тадићеву, само још горе. Практично медијског вентила за критичко мишљење о СНСу и њеном лидеру нема међу најутицајнијим српским медијима. Ту Вучић ради у корист своје штете, а да ни сам тога није свестан. Друштвене мреже, пре свега Тввитер и Фацебоок, јесу какавтакав слободан и критички вентил грађана о друштвенополитичким токовима.

Кад неком падне напамет да и друштвене мреже стави под контролу цензуром вентила више нема, а знате шта се дешава са експрес лонцем када се на њему поквари вентил за испуштање водене паре? Експлодира.

Е Србија је јако близу да експлодира, друштво кључа, и ако неко мисли да ово што се дешава у Босни не може да се деси у Србији, тај је слаб познавалац актуелне ситуације у земљи. Ја знам да многи политичари сопствени народ доживљавају као стоку, а то није баш мудро без обзира на то колико је наш народ необразован. Без икакве школе је три одсто грађана. Са незавршеном и завршеном осмолетком је укупно 32 одсто грађана, средњу школу има 49 одсто грађана, а са вишим и високим образовањем је 16 одсто градана Србије. Сви они без разлике знају када су гладни и понижени. ФаЈи још само шибица. И Србија ће да се упали. Не говорим напамет. У памет се, господо политичари.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси