Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић ми је показао убице Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Марковић ми је показао убице Ћурувије

Бивши командант Јединице за специјалне операције навео је 8. јануара 2014. да је на почетку бомбардовања дошао у Београд на састанак о ситуацији на Косову и Метохији. Након састанка, начелник Раде Марковић ме је позвао у страну и рекао ми да је одлучено да се неке особе елиминишу - сведочио је Улемек. Он је изјавио да је тадашњем шефу ДБ-а одговорио да „црвене беретке“ не могу да учествују у томе, јер су сви на Косову и Метохији.

 

Касније, наводи Улемек, Марковић га је позвао због једног другог задатка. Тада је Легија и питао Марковића ко ће од оперативаца да помогне, а шеф ДБ-а му је одговорио: „Ови што су убили Ћурувију“.

Испред канцеларије су чекали Ратко Ромић и Мирослав Курак за које је Марковић рекао да су убили Ћурувију - причао је Улемек пред тужиоцем и својим адвокатом.

Он је говорио и о улози Милана Радоњића, осумњиченог као организатора убиства, како је 2001. планирао ликвидацију Курка и Ромића због убиства Ћурувије.

Његов део исказа о планирању ликвидације Курка и Ромића потврдили су два дана касније, 10. јануара 2014, браћа Милош и Александар Симовић. Они су сведочили како су возилом пратили Курка и Ромића, који су их приметили. Због тога су двојица осумњичених заказала састанак с Улемеком и сада покојним вођом земунског клана Душаном Спасојевићем Шиптаром. Улемек је сведочио и о том састанку након кога се одустало од ликвидације Ромића и Курка.

Први сведок у истрази Дејан Миленковић Багзи поновио је раније сведочење о праћењу Курка и Ромића с циљем да се убију.

Марковића је Тужилаштво за организовани криминал осумњичило да је наредио убиство Ћурувије. Међутим, он је то негирао. Милан Радоњић, који је осумњичен да је организатор убиства, седам дана пре убиства постављен је за начелника

Центра ДБ-а у Београду и помоћника Марковића. Он је неколико дана био и начелник Друге управе ДБ.

Ромић је тада био оперативац Друге управе у којој је Радоњић био шеф. Курак је био посебно обезбеђење ДБ, а пре тога је радио као инструктор ЈСО.

Мутави потврдио Легијин исказ

Миладин Сувајџић - Ђура Мутави, сведок сарадник у поступцима за убиство премијера Зорана Ђинђића, и против земунског клана, у истрази је први пут сведочио 6. јануара 2014. о убиству Славка Ћурувије и потврдио је исказе Милорада Улемека, браће Александра и Милоша Симовића, и Дејана Миленковића Багзија.

Испричао је како је набавио аутомобил који су браћа Симовић користила да прате Ратка Ромића и Мирослава Курка. Он није могао да се договара с Улемеком, који је изолован од спољног света у затвору, а ни с браћом Симовић који су такође у затвору. Улемек је саслушан 8. јануара, а браћа Симовић 10. јануара, који су такође потврдили наводе његовог сведочења - каже извор „Блица“.

Милорад Улемек

„Бивши начелник Државне безбедности Раде Марковић ми је казао да су Ратко Ромић и Мирослав Курак убили Славка Ћурувију“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси