Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћутање РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2014.

Извор: Политика

Извештај Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије о притисцима и контроли медија (септембар 2011) #19

Ћутање РТС-а

Савет за борбу против корупције током протеклих годину дана у више наврата је од РТС-а тражио документацију о пословању јавног сервиса.

 

Највећи део тражених докумената до данас нам није достављен. Део захтева Савета РТС-у упућен је ради провере навода из представке коју је Савету доставило удружење „Уједињени телевизијски експерти – УТЕ”.

У представци су изнети наводи о озбиљним злоупотребама службеног положаја, корупцији, сукобима интереса, кадровским манипулацијама, финансијским малверзацијама, кршењима Закона о раду, јавним набавкама и другом. Због ћутања РТС-а, Савет није био у могућности да провери неке од навода из представке.

Непоступање директора РТС-а по захтевима Савета за приступ информацији од јавног значаја није усамљен случај. Наиме, према подацима добијеним из Канцеларије повереника за информације од јавног значаја, РТС у периоду од 2008. до 2010. године није поступио по чак осам решења Повереника, којима је јавном сервису наложено да тражиоцима информација достави податке о томе да ли поседује информације и документацију која је била предмет интересовања више удружења, институција и појединаца.

У представци коју је УТЕ доставио Савету, наводи се да РТС поверава послове независним продукцијама у нетранспарентној процедури, што изазива сумњу да поједине интересне групе остварују финансијску корист чија се вредност мери десетинама милиона евра.

Једном годишње формално се расписују конкурси за избор програма независних радио и телевизијских продукција, али резултати ових конкурса не саопштавају се јавности. Типичан пример спорне сарадње са независном продукцијом је уговор са продуцентском кућом „NIRA Film&Television Consulting” о серијалу „Време је за бебе”, продуцента Небојше Гарића, који је истовремено и сувласник „Мултиком групе”, заједно са Драганом Ђиласом.

Реч је о серијалу који популаризује рађање деце у Србији. Међутим, према наводима УТЕ, више месеци пре доделе уговора кући „NIRA Film&Television Consulting”, серијал са идентичним садржајем је припремала екипа РТС-а, по налогу директора ТВ Београд Николе Миркова.

Међутим, пре него што је снимање почело, генерални директор РТС-а Александар Тијанић закључио је уговор са приватном продукцијом. Поред нетранспарентних процедура у којима се додељују уговори, спорне су и вредности закључених послова. Поједине продукције за емисију од 30 минута од РТС-а добијају као накнаду право на рекламно време од три минута, а неке за сличне садржаје добијају нереално високе новчане износе. Према документацији коју је Савету доставио директор РТС-а након интервенције Управног одбора, највећу финансијску накнаду по емисији примала је продуцентска кућа „Emotion Production” за емисију „48 сати свадба”.

Уговор о преносу ТВ права, закључен 19. јуна 2006. године између „Emotion Production” и РТС-а, предвиђа да РТС за права на емитовање 104 епизоде серијала „48 свадба” исплати кући „Emotion” 12.948 евра по епизоди, а 29. јуна 2007. године закључен је и Анекс о продужењу важења овог Уговора на још 104 епизоде. Додатно, „Emotion” по уговору има право и на рекламе и рекламно време, што је дефинисано посебним уговором, који Савету није достављен.

Сувласник те продукције донедавно је била „Мултиком група” Драгана Ђиласа са 49 одсто удела. Према наводима УТЕ, РТС серијски играни програм независним продукцијама плаћа још више, чак 80.000 до 130.000 евра по епизоди.

Од 2006. године РТС има пословну сарадњу и са продукцијом Бачке епархије Српске православне цркве. Уговором из 2006. године који је РТС доставио Савету, предвиђено је да 60 одсто од годишњег буџета за емисију „Верски календар”, који укупно износи 187.000 евра, буде исплаћено у новцу, а остатак у праву на рекламе.

Наредне године склопљен је петогодишњи Споразум о сарадњи на производњи и емитовању верског програма између верских заједница и РТС-а, којим је предвиђено да Бачка епархија СПЦ поново буде продуцент. Финансијске појединости тог односа регулисане су посебним уговором, који РТС није доставио Савету.

Међутим, фотокопију уговора којим је регулисана вредност овог посла за период од 15. маја 2007. до 15. маја 2008. године, Савет је добио у представци УТЕ. Уговор предвиђа да РТС исплати Бачкој епархији 24.344.340,80 динара за једногодишњу продукцију серијала „Верски календар” и „Верски мозаик Србије”.

Уз фотокопију уговора, УТЕ је приложила и две фактуре Бачке епархије достављене РТС-у 17. октобра и 1. новембра 2008. године, једна на 2.028.695,00, друга на 1.478.049,26 динара. Поједини чланови Управног одбора РТС-а, који одлучују о раду и именовању директора тог медија, појављују се и као аутори емисија, или су повезани са приватним продукцијским кућама које сарађују са РТС-ом.

Тако је др Предраг Ј. Марковић, члан Управног одбора РТС-а и функционер Демократске странке (ДС), био и аутор више квизова за које је, поред новчане накнаде коју добија као члан Управног одбора, примао и хонораре посредством фирме „Филм и тон”, која је у власништву његовог оца Јована Марковића. Према достављеној документацији, предузеће „Филм и тон” је са РТС-ом од 2007. године имало сарадњу за производњу квиза „Високи напон”.

Годишња накнада ауторском тиму из године у годину је расла – са четири милиона динара у 2007. години на девет милиона динара у 2010. години, док је РТС сваке године овој фирми плаћао и лиценцу од око два милиона динара. РТС је Савету доставио и поједине анексе уговора из којих се види да је ова фирма РТС-у продавала и филмове, али основни уговори нису достављени.

#Наставиће се

Коментари (2)

Остави коментар
уто

11.02.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:35

ta nemojte kasti....

šta reći sem nastavite kontrolu.....

Одговори
уто

11.02.

2014.

ines [нерегистровани] у 09:19

cutanje je zlato?!

MASHALA!!!
I nije jedini javni servis koji slično postupa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси