Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На новинској потерници ко се замери властима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2014.

Аутор: Марија Стојановић Извор: Данас

На новинској потерници ко се замери властима

Опозиционе странке су криминализоване у делу медија у Србији, што долази до изражаја и у актуелној изборној кампањи, оценили су за Данас стручњаци за медије. Наши саговорници истичу да треба правити разлику између аргументованог извештавања о криминалним радњама и лепљења „етикета“ појединим личностима.

Петар Јеремић, председник Извршног одбора Удружења новинара Србије, каже да поједини медији криминализују опозицију, али и свакога ко другачије мисли.

„То се често дешава преношењем изјава политичара, од којих неки свакога ко другачије мисли проглашавају за криминалца повезаног с тајкунима и тако даље. Новинари, уредници и власници медија често имају и наводна сазнања из истраге, која у великом броју случајева нису поткрепљена чињеницама, а сензационалистичким приступом људе осуђују пре пресуде“, истакао је Јеремић.

Представник УНС констатује да се „једноставно све скупило на гомилу - и непрофесионализам и непоштовање етичких стандарда професије, и политички и економски интереси - и онда имамо то што имамо“.

„Да се разумемо, нипошто нисам против писања о криминалу уколико га је било, али се о томе мора писати аргументовано, критички и утемељено на чињеницама и јасним доказима, уз поштовање Кодекса новинара“, указао је Петар Јеремић за Данас.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, упозорио је да криминализација опозиције није ограничена само на актуелну изборну кампању, већ „траје дуже време“.

„Очекујем да поједини таблоидни медији, како се буде ближио дан изласка на изборе, све више за тиме посежу. Таква ситуација није добра ни за медијску сцену ни за регуларност изборног процеса, али неки медији очигледно стају на страну одређених владајућих странака и криминализују опозицију“, нагласио је Обрадовић у изјави за Данас.

Недим Сејдиновић, председник Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине, сматра да у Србији изборна кампања мање-више непрестано траје.

„Српска напредна странка пронашла је нову популистичку форму, а то је борба против корупције. Као што су деведесетих сваку критику на рачун њихове владавине проглашавали за антисрпско деловање у склопу светске завере против српства, данас су сви они који имају храбрости да кажу нешто против Вучићеве естрадне свевласти некакви делови тајкунско-криминалних структура.

Криминализација, не само опозиције него свих оних који не дувају у исту тикву с властима, води се на више нивоа истовремено. Најпре преко такозваних таблоида, од којих су неки велика срамота за новинарску професију, али и преко такозваних озбиљних медија. Питање које ме плаши јесте: шта ће напредњаци када се изанђа фраза борбе против корупције, шта ће следеће да буде на репертоару“, указује Сејдиновић.

Ђорђе Вуковић, програмски директор Центра за слободне изборе и демократију, каже за Данас да је приметна криминализација одређених странака и појединаца, у којој учествује известан број медија. „Једно је када објективно и чињенично утемељено пишете о криминалним делима, али сасвим је друга ствар када медији некоме паушално прилепе етикету криминалца Између осталих, криминализована је ДС, али и СПС. Извршна власт има одговорност да такве појаве спречи“, закључио је Ђорђе Вуковић.

 

Кодекс

 

У Кодексу новинара Србије наводи се да је обавеза новинара да „тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије“. На листи смерница, између осталог, налази се да „политичка или идеолошка позадина информације не сме да утиче на одлуку о њеном објављивању, чак и уколико је та политичка или идеолошка позадина у супротности с политичким убеђењима новинара, уредника или власника медија“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси